Фото: "Укрзалізниця"

В "Укрзалізниці" пояснили, чому існує гостра нестача квитків на потяги

В "Укрзалізниці" через дефіцит вагонів на тлі літнього зростання кількості пасажирів спостерігається суттєва нестача квитків. Водночас у майбутньому нестача вагонів ризикує стати критичною.

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook керівник з пасажирських комунікацій "Укрзалізниці" Олександр Шевченко. 

"Цього літа залізниця везе 100 000 людей на день, і вже напевно кожен стикався з випадком, коли за бажаним квитком треба було поганятися. Так, ми даємо моніторинг, автовикуп, пересадки, хабові сполучення, обертаємо вагони двічі на добу з максимальним коефіцієнтом ефективності, але це не усуває фундаментальну проблему", — наголосив він.

За його словами, дефіцит вагонів пов'язаний з:

  1. Втратою вагонів. Шевченко наголошує, що компанія зі зрозумілих причин не оприлюднює ці цифри, але стратегічна інфраструктура виконує певні стратегічні завдання, де зазнає втрат. 
  2. Вагони використовують для евакуації населення. В першу чергу йдеться про Донбас, звідки такі потяги щодня евакуюють населення.
  3. Також вагони використовують для вивозу організованих груп із прифронтових зон (насамперед дітей). 
  4. Вагони використовують для перевезення поранених військових.
  5. Вагони використовують для перевезень у дипломатичних цілях. Йдеться про дипломатів та інших посадовців з різних країн, які приїздять до України.

"Вагони везуть усіх, хто не входить до вище перерахованих груп. І цей попит з початку повномасштабної війни Росії проти України збільшився в рази (на окремих напрямках — у десятки разів), а пропозиція, сильно зменшилася", — наголосив він.

Він додає, що дефіцит вагонів Україна відчуває вже зараз, а у 2028 році, за наявних темпів вибуття, старіння та їх знищення, він ризикує стати критичним. Так, шанс знайти квиток на Львів у пасажирів буде умовно 30%. Водночас він зазначив, що розв'язати цю проблему може закупівля понад 20 Hyundai Rotem, яка збільшить кількість пасажироперевезень на шість мільйонів за рік.

"21 серпня Верховна Рада ратифікувала угоду з Кореєю, а це дає зелене світло закупівлі ще 20 Інтерсіті, причому є умови локалізації та пільгове кредитування. Тепер слово за Кабміном — і в теорії через два роки можемо вже їздити новими швидкісними поїздами", — зауважив Шевченко.

Нагадаємо, раніше прес-служба "Укрзалізниці" повідомляла, що компанія запустила додаткові рейси "Інтерсіті+", які будуть курсувати між Києвом та Одесою. Маршрутом курсуватиме потяг "Тарпан" — міжрегіональний двосистемний поїзд ЕКр1-001, який цього літа святкує рівно 10 років експлуатації та пройшов плановий ремонт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.08.2024 04:32