В Японії уперше успішно пересадили тканини, надруковані на 3d-принтері

01 ЛИСТОПАДА 2017 15:45

Технологія 3d-друку набуває все більшого поширення. І якщо якихось 5 років тому ми і подумати не могли про те, що за допомогою цієї технології створюватимуть органи і тканини, то вже сьогодні це стало реальністю, інформує Про це повідомляє TrueUA з посиланням на 3 Ders  

Приміром, група учених з університету Кюсю, що в Японії, успішно пересадили роздруковану на 3d-принтері печінку.   

Як пише видання 3ders.org з посиланням на журнал Scientific Reports, першим піддослідним став лабораторний щур.   

Як повідомляють дослідники, через тиждень після трансплантації нова тканина повністю прижилася.  

Насправді це дуже великий крок вперед для усієї трансплантології: успіх операції доводить, що замість пересадки цілого органу можна буде замінювати його частини, не чекаючи донорського органу.  

«Система для фіксації 3d-тканини за допомогою голчастих масивів дозволила виготовити тканину із складною геометрією. Наш метод полягає в особливому способі з'єднання сотень печінкових клітин з використанням тривимірного біодруку. Більше того, новий метод має цілий ряд переваг: по-перше, він не викликає ушкодження посудин, а по-друге, за рахунок прямого зв'язку між трансплантатом і тканинами органу, нова тканина утворюється набагато швидше»,- говорять вчені.   

Але і це ще не все. Суть нової технології полягає в тому, що клітини для майбутньої пересадки вирощуються не в пробірці, а усередині людського організму, що дає можливість уникнути алергічних реакцій і негативних наслідків, пов'язаних з відторгненням трансплантата імунною системою.  

Японські вчені стверджують, що новий метод може бути використаний не лише для пересадки тканин печінки, але і в трансплантології інших органів.

 

 

Технології і наука, 01.11.2017 15:45