Фото: Group DF

ВАКС в інтересах підсанкційного олігарха Фірташа скасував арешт 22 облгазів

Вищий антикорупційний суд 25 червня ухвалив рішення в інтересах підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа, скасувавши рішення Печерського районного суду Києва від 17 травня 2022 року щодо арешту на корпоративні права 22 операторів газорозподільних систем. 

У судовому реєстрі рішення ВАКС оприлюднили лише 28 червня.

Згідно з текстом ухвали, суд зняв арешт із цінних паперів, що належать компаніям Olubera Ventures Limited, Solvotore Enterprises Limited, Pesnero Investments Limited, ТОВ "Транзит-інвест", ПрАТ "Газтек", ТОВ "Омега-Капітал" та інших.

Акції, з яких знято арешт, були випущені компаніями "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Тисменицягаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Криворіжгаз", "Луганськгаз", "Дніпрогаз", "Черкасигаз".

Мотиви цього рішення поки що не відомі. Повний текст ухвали буде оголошений 1 липня о 16:45.

"Визначення набирає законної сили з моменту його оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді", — йдеться у рішенні ВАКС.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів, якому було передано корпоративні права 26 операторів газорозподільних систем до управління АРМА, Олена Дума у коментарі "Економічній правді" розповіла, що таке рішення є "прямою загрозою для встановлення справедливості у справах повʼязаних із колаборантами та іншими злочинцями".

"Вважаю, що органи державної влади в таких ситуаціях мають діяти як єдиний синхронний механізм спільно з органами законодавчої та судової влади", — наголосила посадовиця.

Вона додала, що нещодавно облгази Фірташа принесли до держбюджету 77 мільйонів гривень. Проте до цього, впродовж двох років, дані активи не приносили державі жодних прибутків.

"Але в результаті такого рішення ВАКС — питання щодо подальших надходжень до державного бюджету та притягнення злочинців до відповідальності — сумнівні", — додала вона.

Відтак, для того, аби унеможливити припинення доходів до бюджету, Державне бюро розслідувань 27 червня направило клопотання за підписом прокурора Офісу генерального прокурора до Печерського районного суду міста Києва щодо повторного арешту на корпоративні права 22 операторів газорозподільних систем.

Нагадаємо, у травні минулого року Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. До оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топ-менеджмент підконтрольних йому компаній.

За даними слідства, бізнесмен організував схему заволодіння природним газом. Для цього він залучив облгази та інші підконтрольні компанії, на які виводились кошти, одержані за розподіл природнього газу на території України.

Судово-економічна експертиза встановила, що лише протягом 2021 року схема завдала державі збитків на понад 4,2 мільярда гривень. А загальна сума збитків, за попередніми оцінками, може становити понад 18 мільярдів гривень.

Згодом "Нафтогаз" взяв під свій контроль 26 "облгази Фірташа". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.06.2024 17:43