Фото: УНІАН

ВАКС визнав необґрунтованою підозру Коболєву

Вищий антикорупційний суд України визнав необґрунтованим пред'явлену екс-главі НАК "Нафтогаз" України Андрію Коболєву підозру у заволодінні понад 229 млн грн.

Про це повідомив адвокат Коболєва Олексій Носов.

"Висновок слідчого судді за результатами розгляду та оцінки доводів сторін: підозра, пред'явлена Андрію Коболєву, необґрунтована", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідно до постанови про відмову в обранні запобіжного заходу суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню — всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним поверненням Коболєва в Україну.

Також ВАКС встановив, що Наглядова рада свідомо ухвалила рішення про преміювання і не зазнавала тиску з боку чиновника.

"Слідчий суддя встановив, що слідство триває з 2018 року, тобто вже 5 років. Станом на січень 2023 рік члени Наглядової ради, в тому числі її Голова не допитані. При цьому, у своєму листі від 2018 року, на адресу Прем’єр-міністра України вони повідомили, що рішення ухвалювали за рекомендацією Комітету з призначень та винагород на основі ретельного аналізу подібних судових перемог", — розповів адвокат.

Прокуратура уже подала апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду України. Остаточне рішення у справі прийматиме Апеляційна палата ВАКС. 

Справа Коболєва

Слідство встановило, що очільник компанії (2014-2021 рр.) в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

"Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн", — повідомили у НАБУ.

Наголошується, що загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Нагадаємо, у квітні 2021 року Кабмін звільнив Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України". Наступного дня було ухвалено рішення про обрання і призначення з 29 квітня Юрія Вітренка головою правління акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України".

Зазначимо, НАБУ та САП оголосили про підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву 19 січня 2023 року. Посадовця підозрювали в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

23 січня 2023 року Вищий антикорупцій суд України відмовився арештовувати екс-голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Політика, 31.01.2023 19:20