Фото: Sahar Saleem

Вчені відкрили таємницю мумії, яка "кричить"

Єгипетські науковці розкрили таємницю знаменитої мумії зі Стародавнього Єгипту, яка "кричить". Обличчя трупа завмерло в страшній гримасі, яка може вказувати на болісну смерть людини.

Як повідомляє видання Science Alert, ким була жінка за життя та яке в неї було ім'я — невідомо.

"Хоча гримаса на її обличчі досить моторошна, раніше вчені пов'язували її появу з доволі невинним процесом невдалої муміфікації", — йдеться у повідомленні.

Мумію виявили археологи у 1935 році. За допомогою сучасних методів дослідження було встановлено, що жінка за життя була невисокою, її зріст становив лише один метр та 54 сантиметри. Вона померла у віці 48 років і страждала на артрит. У неї також були відсутні кілька зубів, ймовірно, це сталося за життя, адже її щелепна кістка показала ознаки загоєння після видалення зубів.

Нове наукове дослідження муміфікованого тіла провели радіолог з Каїрського університету Сахар Салім та антрополог з Міністерства туризму та старожитностей Єгипту Самія Ель-Мергані. Дослідники зробили висновок, що поховання жінки було настільки розкішним, що навряд чи муміфікацію проводили невмілі майстри.

Ця невідома мумія була похована в дерев'яній труні з двома кільцями зі срібла та золота з різьбленими яшмовими скарабеями, а на її голові розташовувалась плетена перука. Вона була сплетена з волокон пальми, під перукою знаходилося її натуральне волосся, яке було пофарбоване ялівцем і хною, а сама перука була оброблена кварцом, магнетитом та кристалами альбіту. Це надавало жорсткості сплетеним волокнам і забарвлювало їх у чорний колір, щоб вони нагадували справжнє волосся.

Вона була забальзамована дорогим імпортним матеріалом для бальзамування. Цей факт, а також зовнішній вигляд мумії, який відмінно зберігся, заперечує традиційній думці про те, що викривлення обличчя свідчить про невмілу роботу тих, хто муміфікував жінку. За словами дослідників, у поодиноких випадках м'язи людини, яка помирає можуть застигнути й зафіксуватися на місці. 

"Цей процес називається трупним спазмом і його нелегко повернути назад. Зазвичай він спостерігається у випадках, коли людина померла у стані крайнього дискомфорту", — додають вчені.

Нагадаємо, раніше археологи виявили давно загублений вівтар біля Храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Таке сенсаційне наукове відкриття було зроблено випадково. Знахідку було виявлено, коли будівельники перевернули велику кам'яну плиту, яка лежала біля стіни святині, де воскрес Ісус.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 02.08.2024 15:13