Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені зробили сенсаційне відкриття на місці, де воскрес Ісус

Археологи виявили давно загублений вівтар біля Храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Таке сенсаційне наукове відкриття було зроблено випадково.

Як повідомляє DailyMail, знахідку було виявлено, коли будівельники перевернули велику кам'яну плиту, яка лежала біля стіни святині, де воскрес Ісус.

"Будівельними вирішили забрати від стін Храму Гробу Господнього камінь, який тут стояв давно. Коли вони це зробили, то побачили перед собою щось надзвичайне. Зі зворотного боку плита була прикрашена стрічковими орнаментами, які були характерними для римської традиції в середні віки. Згодом науковці ще побачили на камені чіткі позначки, які демонструють, що це був вівтар, освячений у 1149 році", — зазначає видання.

Вівтар

Фото: Israel Antiquities Authority

Донедавна наука вважала, що вівтар був знищений, адже Церква Гробу Господнього була знищена перською армією в 614 році та майже повністю повторно зруйнована в 1009 році. Також у 1800-х роках храм зазнав масштабної пожежі, в якій, як вважалося археологами, вівтар було зруйновано. Втім, виявилось, він щодня був перед очима сотень вірян, які ще й регулярно розфарбовували його різноманітними графіті. Паломники навіть не підозрювали, що перед ними неоціненний християнський артефакт.

Дослідники з Австрійської академії наук, яка першою розпочала вивчати знайдений артефакт, наголосила, що для істориків ця знахідка є сенсацією.

"Вже той факт, що плита могла так довго залишатися прихованою в такій інтенсивно досліджуваній будівлі, як Храм Гробу Господнього, перед очима тисяч паломників і туристів щодня — є неймовірним", — коментують вчені.

Зазначається, що місце Храму Гробу Господнього визначено як святиню розп’яття та гробниці Ісуса. Щорічно його відвідуються близько чотирьох мільйонів паломників. Проте жоден із них досі не помічав особливості цієї масивної кам'яної брили, яка має 2,5 метра завдовжки й 1,5 метра завширшки.

Нагадаємо, канадські вчені спільно з британськими колегами з'ясували, що відомий багатьом Тиранозавр міг бути набагато важчим та довшим, ніж вважалося до цього. Вага доісторичного хижака становила 15 тонн, а не 8,8 тонни, а висота — 15 метрів замість 12.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 26.07.2024 14:19