Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені зробили цікаве відкриття щодо розмірів динозаврів

Канадські науковці спільно з британськими колегами з'ясували, що відомий багатьом Тиранозавр міг бути набагато важчим та довшим, ніж вважалося до цього. Вага доісторичного хижака становила 15 тонн, а не 8,8 тонни, а висота — 15 метрів замість 12.

Як повідомляє видання Independent, у новому дослідженні вчені використовували комп'ютерне моделювання для оцінки популяції тиранозавра. Науковці враховували такі фактори, як розмір популяції, темпи її зростання, тривалість життя динозавра та неповнота літопису скам'янілостей.

"Стосовно великих викопних тварин, таких як тиранозавр, ми насправді поняття не маємо з літопису скам'янілостей про справжні їх розміри, яких вони могли досягти", — зазначив Джордан Меллон із Канадського музею природи в Оттаві.

Водночас Девід Хоун із Лондонського університету королеви Марії зазначив, що насправді йдеться не про тиранозавра, який є основою цього наукового дослідження, а про те, що це питання можна застосувати до всіх динозаврів. Адже сперечатися про те, який із динозаврів був найбільший, ґрунтуючись на кількох скелетах, насправді не має особливого сенсу.

За словами вчених, деякі ізольовані кістки динозаврів і їхні фрагменти безумовно натякають на існування ще більших особин, ніж ті цілі скелети, які є у науки.

Нагадаємо, раніше вчені зі Швейцарії встановили, що ранні люди причетні до вимирання мамонтів та інших видів тварин. Коли близько 129 тисяч років тому на Землі з'явилися Homo sapiens або сучасні люди, темпи вимирання хоботних збільшилися в 17 разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.07.2024 12:07