Фото: Guy Eisner

Вчені виростили невідому науці рослину з 1000-річної насінини

Ізраїльські науковці виростили рослину з насінини, якій понад 1000 років. Раніше цей вид рослин був невідомим. 

Як повідомляє news.artnet.com, наприкінці 1980 років археологи, які досліджували печери в північній Юдейській пустелі, виявили добре збережене, але невідоме науці насіння, яке, ймовірно, було занесене туди тваринами.

Цей зразок зберігався в архівах кафедри археології Єврейського університету до 2010 року. До тих пір, поки директор відділу досліджень природної медицини та дослідник Єрусалимської медичної організації Хадасса Сара Саллон обрала його в надії виявити новий вид рослини.

"Саллон має успішний досвід у цій галузі досліджень. У 2005 році разом з Елейн Солоуей, експертом із пустельних рослин, вона проростила та посадила насіння фініків віком 2000 років", — зауважує видання.

Так, після радіовуглецевого тестування, вивчення ДНК та аналізу його еволюційного розвитку було встановлено, що насіння можна датувати між 993 та 1202 роками нашої ери, і що воно було унікальним членом сімейства комміфорових, квіткової рослини, відомої своїми ароматичними смолами.

Вчені припускають, що нова рослина, яку назвали "Шеба", може бути тим самим "бальзамом", що згадується в Біблії як цілющий засіб. Її культивували біля Мертвого моря близько тисячі років, але вона зникла у восьмому столітті. Вважається, що давно зниклий "юдейський бальзам" походить із південної Аравії чи Східної Африки, і його цінували як парфуми та пахощі через його яскравий аромат.

"Це одна з причин, чому Саллон знадобилося майже 15 років, щоб опублікувати результати: вона чекала, щоб побачити, чи ароматний зразок. На жаль, "Шеба" не виправдала свого імені, хоча ця рослина залишається важливою", — додає видання.

Науковиця припускає, що ця рослина могла використовуватись у стародавній медицині.

Нагадаємо, раніше американські науковці ідентифікували понад 600 вірусів у зразках, взятих із ванних кімнат. Зубні щітки та лійки для душу кишать вірусами, які ніколи раніше не бачили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.10.2024 01:58