Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили сотні невідомих вірусів на зубних щітках та лійках для душу

Американські науковці ідентифікували понад 600 вірусів у зразках, взятих із ванних кімнат. Зубні щітки та лійки для душу кишать вірусами, які ніколи раніше не бачили.

Як повідомляє LiveScience, виявлені віруси є бактеріофагами, які інфікують бактеріальні клітини, а не людину. Саме тому причин для хвилювання немає.

За словами вчених, ці віруси можуть бути корисними для розробки методів лікування стійких до антибіотиків супербактерій. Наразі дослідники працюють над розробкою терапії, яка використовує такі віруси для доповнення або заміни традиційних антибіотиків, щоб знищувати хвороботворні бактерії.

"Ми знайшли багато вірусів, про які знаємо дуже мало, і багато інших, яких ми ніколи раніше не бачили. Дивно, скільки невикористаного біорізноманіття навколо нас. І вам навіть не потрібно йти далеко, щоб його знайти, адже воно у нас прямо під носом", — заявила провідний автор дослідження професор мікробіології Еріка Хартманн.

Науковці додають, що віруси, відомі як бактеріофаги, були найпоширенішим типом, серед знайдених у ванних кімнатах. Ці віруси інфікують і вбивають мікобактерії, широку групу мікробів. Йдеться про деякі хвороботворні мікроби, наприклад ті, що викликають хронічні легеневі інфекції, проказу та туберкульоз.

"Ми могли б взяти ці бактеріофаги та використовувати їх як спосіб очищення від патогенів у системі водопостачання", — додала Хартманн.

Дослідивши зібрані зразки із ванних кімнат, вчені виявили, що кожен окремий зразок дуже відрізнявся від наступного. Науковці не помітили жодного збігу типів вірусів між душовими насадками та зубними щітками. Також вчені підрахували, що загалом на Землі існує близько одного трильйона видів мікробів, 99,9% з яких залишаються невивченими.

Нагадаємо, у Гімалаях науковці виявили у крижаній брилі 1705 вірусів, вік яких становить понад сорок тисяч років. Водночас вони не несуть загрози для людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 15.10.2024 10:01