Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили бактерію, яка швидко адаптується до дії антибіотиків

Британські науковці з'ясували, як супербактерія Clostridioides difficile, яка зустрічається у лікарнях, швидко виробляє стійкість до дії антибіотиків. Ця бактерія часто уражає людей, які приймали антибіотики. 

Як повідомляє Science Daily, Clostridioides difficile щорічно є причиною приблизно 2000 смертей у Великій Британії.

Так, вчені з Університету Шеффілда та Університету Манчестера виявили, що C. diff здатна надзвичайно швидко розвивати високі рівні резистентності до ванкоміцину. Менше ніж через два місяці бактерії можуть витримувати концентрацію антибіотиків, яка в 32 рази перевищує зазвичай ефективну для лікування.

Зазначимо, що ванкоміцин — це сильний антибіотик з групи глікопептидів. Він застосовується для профілактики та лікування інфекцій, викликаних грам-позитивними бактеріями. Своєю чергою резистентність — це здатність бактерій витримувати ефект впливу антибіотиків.

"Наразі антибіотики, які використовуються для лікування C. diff, пошкоджують корисні кишкові бактерії, що призводить до високого рівня повторного зараження — до 30% пацієнтів, які отримували ванкоміцин, відчувають другу інфекцію протягом декількох тижнів, після чого ймовірність подальших рецидивів зростає", — наголошують дослідники.

Попри критичну роль ванкоміцину у британській системі охорони здоров'я, регулярні спостереження резистентності в клінічних умовах відсутні, тому в лікарнях резистентність може залишатись поза увагою. У випадку, якби виникла широка резистентність, це призвело б до виключення цього критично важливого варіанту лікування з охорони здоров’я країни.

Водночас стійкість бактерій до протимікробних препаратів була визначена Всесвітньою організацією охорони здоров’я як одна з головних глобальних загроз громадському здоров’ю та розвитку.

"Наші результати підкреслюють необхідність ретельного моніторингу резистентності до ванкоміцину в лікарнях Великої Британії. Неконтрольована резистентність може сприяти великій кількості пацієнтів із рецидивом інфекції. Після успішного лікування ванкоміцином необхідні додаткові дослідження, щоб інформувати політику охорони здоров’я та визначити, чи залишається ванкоміцин найкращим варіантом лікування", — зазначила аспірант Шеффілдського університету та провідний автор дослідження Джессіка Баддл.

За її словами, це наукове дослідження спрямоване на те, щоб зрозуміти ступінь і механізми розвитку резистентності, змоделювати ці умови в складній екосистемі кишківника людини та співпрацювати з епідеміологами Великої Британії для виявлення потенційних ознак резистентності в лікарнях.

"Ці дослідження мають важливе значення для майбутнього, коли антибіотики більше не будуть ефективним варіантом лікування бактеріальних інфекцій, а інфекції, які сьогодні легко піддаються лікуванню, знову стануть небезпечними для життя", — додала вона.

Зазначається, що майбутні дослідження будуть спрямовані на розуміння взаємодії між резистентністю та здатністю бактерій викликати серйозні захворювання. Дослідники зможуть використати ці знання для покращення спостереження за появою резистентності в лікарнях.

Нагадаємо, американські вчені виявили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 01.09.2024 04:32