Вчені запропонували заповнити атмосферу отруйним газом

30 ЛИПНЯ 2017 12:20

Якщо підняти в стратосферу десятки мільйонів тонн сірчистого газу, можна пом’якшити наслідки глобального потепління, передає TrueUA з посиланням на сайти cikavosti та Science .  

«Дослідники з Німеччини і США провели розрахунки, з яких випливає, що найбільш простий і економний спосіб боротьби з глобальним потеплінням — розпилення з літаків в стратосфері отруйного діоксиду сірки. У методу можуть бути незначні побічні ефекти, такі як руйнування озонового шару. Зате він досить недорогий — трохи більше 20 мільярдів доларів в рік. Відповідна стаття опублікована в журналі Science», - йдеться у повідомлені.  

Крім того, зазначається, що вчені запропонували використовувати для боротьби з потеплінням діоксид сірки (сірчистий газ SO2). Це досить токсичне з’єднання з різким неприємним запахом, подібним до того, що видає тільки що запалений сірник. Його особливість в тому, що він ефективно відбиває видиме світло. Коли в 1991 році філіппінський вулкан Пінатубо викинув багато цього газу, середня температура в Північній півкулі впала на 0,5–0,6 градуса щодо минулих років. За розрахунками авторів першої роботи, щоб уникнути зростання середньорічної температури до кінця століття на два градуси, достатньо викинути в атмосферу 20 мільйонів тонн ЅО2 — приблизно як якщо б Пінатубо вивергався щорічно.

 

Технології, 30.07.2017 12:20