Фото: Pixabay

Вчені заявили про нову загрозу для астронавтів: що сталося

Команда з Каролінського інституту у Швеції в ході тривалих досліджень того, як мікрогравітація впливає на імунну систему астронавтів, дійшла висновку, що вона вносить зміни у Т-клітини (тип лейкоцитів, який грає вирішальну роль у боротьбі з хворобами).

Результати дослідження опубліковані в журналі Science Advances, пише Space.

Вчені провели дослідження за участі восьми здорових людей. Для експерименту було створене водяне ліжко, яке змушує тіло думати, що воно перебуває в невагомості. Учасники здавали аналіз крові через різні проміжки часу — на 7, 14 та 21 день дослідження.

"Як показало дослідження, клітини змінилися таким чином, що вони стали схожі на ті, які ще ніколи не стикалися з вірусами та інфекціями. Така поведінка клітин може мати негативні наслідки для імунної системи людини. Тобто клітини ставали менш здатними боротися з хворобами. Водночас, як з'ясувалося, через 21 день клітини адаптувалися до невагомості й повернулися до свого майже повністю первісного стану. З усім тим, у деяких учасників через тиждень після закінчення дослідження, були виявлені знову ті самі зміни, які були викликані невагомістю", — заявили дослідники.

Тепер команда вчених намагається використовувати зондувальну ракетну платформу, розташовану в космічному центрі Есрейндж у Швеції, для подальшого вивчення Т-клітин та впливу невагомості на їхні функції.

"Наші результати можуть прокласти шлях до нових методів лікування, які завертають ці зміни в генетичній програмі імунних клітин", — сказав Додд.

Нагадаємо, раніше стали відомі імена чотирьох астронавтів, які в листопаді наступного року облетять Місяць на кораблі Artemis II. Це буде перша місія з екіпажем на шляху NASA до встановлення довгострокової присутності на Місяці для науки та досліджень. Зокрема, астронавтами в цій місії стали командир Рід Вайзман, пілот Віктор Гловер, спеціаліст місії Крістін Хаммок Кох і астронавт CSA, спеціаліст місії Джеремі Гансен. Випробувальний політ Artemis II буде запущений на потужній ракеті агентства Space Launch System і триватиме близько 10 днів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 03.09.2023 22:57