Вчені зробили крок до уповільнення старіння

Британські науковці з Кембриджського інституту стовбурових клітин вперше створили детальний атлас шкіри людини. Завдяки йому вони змогли з'ясувати, як формується шкіра та що відбувається при її захворюваннях.

Про це повідомляє BBC. Вчені зрозуміли, як організм людини генерує шкіру зі стовбурових клітин, і навіть відтворили в лабораторії органоїд шкіри, що може вирощувати волосся.

Відповідні знання наука може застосувати для боротьби зі старінням, а також для створення нових волосяних фолікулів та при пересадці шкіри постраждалим від опіків, поранень чи після операцій. Так, під час дослідження вчені представили молекулярний "рецепт" створення шкіри, що, окрім боротьби зі старінням, може запобігти утворенню рубців після операцій чи загоєнню ран без рубців.

Одна з керівників проекту, професорка Музліфа Ханіффа, наголошує, що це відкриття допоможе не просто краще лікувати хвороби, а знайти нові способи надовго зберегти здоров'я і, можливо, молодість. За її словами, якщо вченим вдасться працювати зі шкірою й запобігати старінню, у людей у майбутньому буде менше зморшок.

"Якщо ж зрозуміємо, як клітини змінюються від народження до старіння, то спробуємо відповісти на запитання: як зупинити старіння органів, зробити серце і шкіру молодшими", — наголосили вчені.

Видання наголошує, що до таких відкриттів ще далеко, але дослідники роблять успіхи. Зокрема, нещодавно їм вдалося встановити, як розвиваються клітини шкіри у плода на ранній стадії вагітності. Команда вчених також створила в лабораторії органоїд шкіри з дорослих стовбурових клітин. Наразі дослідники виростили крихітні ділянки шкіри, з яких проросли маленькі волоски.

"Цей органоїд виявився більш схожим на пренатальну шкіру, ніж на дорослу", — додає BBC. 

У ході цих досліджень вчені отримали "рецепт" формування людської шкіри й волосяних фолікулів. За словами вчених, це відкриття є неймовірно цікавим, адже дає нові знання фізіології, анатомії, нове розуміння людини.

Нагадаємо, видання Medical News Today повідомляло, що науковці з японського університету в місті Кобе припускають, що люди, які втрачають вагу внаслідок регулярних фізичних тренувань повільніше, ніж інші, мають нестачу певного білка. Вчені побачили зв’язок між відсутністю білка в ДНК та меншим спалюванням жиру під час та після фізичних навантажень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.10.2024 02:31