Венесуела: Кроваві вибори!

31 ЛИПНЯ 2017 17:11

Вибори в Конституційну асамблею Венесуели пройшли на тлі кривавих зіткнень опозиційних демонстрантів і поліцейських.

Як повідомляє TrueUA з посиланням на EuroNews, як мінімум 14 убитих, десятки поранених, більше сотні затриманих.

Серед жертв насильства один службовець Національної гвардії і як мінімум троє неповнолітніх. Військові запевняють, що в результаті їх дій не постраждала і не загинула жодна людина.

Міністр оборони заявив, що його підлеглі лише захищали право громадян на волевиявлення. Президент МАДУРО оголосив про перемогу провладних кандидатів. Серед тих, що пройшли в новий орган влади - Сільвія ФЛОРЕС, дружина глави держави.

Ніколас Мадуро, президент Венесуели: «Венесуельський народ продемонстрував, що, коли лиха доля кидає йому виклик, коли антидержавна олігархія, імперіалізму, йдуть проти нас, саме тоді кров визволителів в наших серцях заявляє про себе на повний голос».

Опозиція запевняє, що вибори провалилися, реальна явка була 15 відсотків - в три рази нижче заявленої. При тому, що багатьох держслужбовців примушували йти на виборчі дільниці примусово.

Энрике КАПРИЛЬЕС, лідер венесуельської опозиції: «Ми не визнаємо результати цього обману. Для нас вони нічого не означають. Вони просто не існують. І ми продовжимо нашу битву до тих пір, поки в країні не будуть відновлені конституційний лад і демократія». Саму ідею виборів нового органу, покликаної змінити Основний закон держави, опозиція вважає неконституційною.

Президент МАДУРО навпаки запевняє, що асамблея, де будуть представлені різні верстви населення, допоможе примирити протиборчі сторони і погасити громадянський конфлікт.

Посол США в організації об'єднаних націй Ніккі Халли (Nikki Haley) звинуватив голосування цієї неділі як «обман» і "крок у напрямку до диктатури».

 

Світ, 31.07.2017 17:11