Вибивали біткоіни: співробітникам СБУ змінили запобіжний захід

27 ЖОВТНЯ 2021 08:22

Працівники Державного бюро розслідувань підозрюють двох співробітників центрального апарату Служби безпеки України та одного з територіального підрозділу Служби у незаконному утриманні та вимаганні грошей в іноземця. 

Про це повідомляє прес-служба ДБР

Затриманий співробітниками служби  представник IT сфери, нібито,  розшукувався правоохоронними органами Російської Федерації за вчинення злочину на території вказаної держави.

Слідство встановило, що у жовтні 2020 року співробітники СБУ незаконно затримали та тривалий час утримували громадянина іншої країни та вимагали у нього 200 тисяч доларів США. Для того аби іноземець швидше віддав гроші співробітники Служби били його та залякували. До того ж вони незаконно проникли до житла потерпілого, звідки викрали та привласнили його особисте майно. ІТшнік не мав такої суми і домовився розрахуватись із правоохоронцями біткоїнами. Отримавши 7,5 біткоїнів, що ставило в еквівалентні 2.1 млн грн, співробітники СБУ підробили документи щодо часу та обставин затримання іноземця та передали його органам Національної поліції.

На підставі ухвал слідчих суддів у серпні 2021 року вищевказаних співробітників СБ України було відсторонено від займаних посад та відносно їх застосовано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту. У зв’язку з неналежною процесуальною поведінкою одного із підозрюваних, систематичним порушенням покладних на нього процесуальних обов’язків, ухвалою Печерського районного суду вказаному співробітнику змінено запобіжний захід на більш тяжчий у вигляді тримання під вартою.

Усім співробітникам СБУ повідомлено про підозру за статтями насильницького зникнення, крадіжки, поєднаній з проникненням у житло, грабежі, вимаганні та перевищенні влади працівником правоохоронного органу (ч. 1 ст. 146-1, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 365 КК України.). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Події, 27.10.2021 08:22