Українська кухня. Фото: Freepik

Від мамалиги до сирника: чим пригощають у різних регіонах України

Українська кухня надзвичайно унікальна й водночас багата на вишукані та смачні страви. Кожен регіон має власні особливі та улюблені традиційні рецепти, які обов'язково варто спробувати.

Якими стравами пригощають у різних куточках України — у матеріалі TrueUА.

Західна Україна — страви від поляків та гуцулів

Прикарпаття: грибна юшка та банош

Банош (бануш) — це варена на домашній сметані чи вершках кукурудзяна крупа, посипана бринзою або шкварками. Готують її у казані, а мішають лише в один бік дерев'яною ложкою — інакше банош не буде мати хорошого смаку. Це найвідоміша страва української закарпатської кухні, яку можна назвати своєрідною візитівкою краю. Приготувати його під силу кожному: головне — мати потрібні інгредієнти та робити все по черзі. Раніше ми публікували рецепт баноша, з яким впорається навіть кулінар-початківець.

Карпати — це край грибів, і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Найсмачнішою вона виходить з білих грибів, проте, можна використовувати й інші види, наприклад, лисички. За відсутністю свіжих грибів, до страви можна додати сушені.

банош

Банош. Фото: depositphotos

Буковина: чанахи та мамалига 

Чанахи — ароматна та ситна страва з баранини та квасолі з додаванням великої кількості часнику та паприки, яку зазвичай готують у горщику в печі. Проте чанахи, приготовані в казані, теж дуже смачні. Ця страва з'явилася у XVI столітті, коли картопля потрапила в Європу з Америки. 

Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та гуцульську мамалигу — кукурудзяну кашу, яку їдять замість хліба.

Чанахи

Чанахи. Фото: prolviv.com

Закарпаття: завиванці та бограч

Бограч — традиційна страва закарпатської кухні, яка поєднує різні види м'яса — свинину, телятину, кролятину з різними овочами та спеціями. Саме така різноманітність дозволяє створити суп з особливим, насиченим смаком.

Завиванці — це м’ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Це страва, яку на Закарпатті готують як в будні, так і на свята.

бограч

Бограч. Фото: cook-s

Львівщина: галицький сирник та палюшки

Класичний львівський сирник — це один із найпопулярніших десертів на Західній Україні. Його називають символом Львова. Цю випічку можна спробувати у багатьох кав'ярнях та ресторанах міста.

Палюшки — страва української кухні із тіста у вигляді невеликих валиків, відварених в підсоленому окропі, приготованих з борошна, відвареної картоплі та сирих яєць. Їх подають заправленими смаженою цибулею зі шкварками та сметаною. 

Палюшки

Палюшки. Фото: kolizhanka.com.ua

Рівненщина: картопляники та мацик

Мацик — українська сиров'ялена м'ясна страва, яку готують шляхом тривалого зберігання свинячого сечового міхура або шлунка свині, міцно заповненого м'ясом і приправленого спеціями. Це ситний, корисний делікатес для гурманів. Вживати його потрібно тонко нарізаними скибочками.

На Рівненщині є багато страв з картоплі. Серед найпопулярніших — картопляники (зрази) — з пом'ятої картоплі готується тісто, в яке потім викладаються різні начинки: гриби, м'ясо, яйце з цибулею. Потім ці пиріжки обсмажуються на пательні.

мацик

Мацик. Фото: соцмережі

Хмельниччина: м'ясні рулети, ковбаси та ведерей

Ведерей (картопляна ковбаса) — це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом.

Також на Хмельниччині дуже популярні м'ясні рулети та ковбаски.

ковбаса

 Ковбаса. Фото: Shutterstock

Північна Україна — розмаїття поживних та ситних страв

Житомирщина: деруни

Деруни вважаються коронною стравою Житомирщини. Це пов'язано з тим, що у цьому регіоні спеціалізуються на вирощуванні картоплі. Там їх люблять настільки, що на честь дерунів у Коростені навіть поставили пам'ятник та проводять щорічний фестиваль.

деруни зі сметаною

Деруни. Фото: depositphotos

До речі, готують деруни не лише з картоплі. Основним інгредієнтом можуть бути й кабачки. Як приготувати деруни з кабачків — розповідаємо за посиланням.

Чернігівщина: печеня в горщиках та пиріжки з калиною

Традиційна кухня Чернігівщини має свої особливості й навряд чи зможе залишити когось байдужим. Фірмовою стравою тут є печеня — це поєднання картоплі, квашеної капусти та м'яса. Усе це запікають у горщиках. Страва виходить дуже ситною та апетитною.

А на солодке у цьому регіоні подають пиріжки з калиною, адже Чернігівщина багата на ягоди.

Печеня. Фото: ukr.media

Сумщина: борщ на буряковому квасі 

Сумщина — це регіон, де готують дуже смачно та автентично. Чого лише вартують печеня по-сумськи, картопляні страви, а особливо борщ на буряковому квасі. Це страва без картоплі, помідорів та квасолі.

Борщ на буряковому квасі. Фото: Freepik

Полікультурна столиця України: котлети по-київськи 

Київщина багата на різноманітні страви. Тут можна спробувати меню багатьох країн світу. Але найсмачнішим є рецепт котлет по-київськи: всередину смаженого у фритюрі курячого філе кладуть шматочок вершкового масла, сир, зелень, обмазують яйцем і панірують у сухарях. Вона виходить соковитою та смачною.

Котлета по-київськи

Котлета по-київськи. Джерело: ukr.media

Південь України — різноманіття страв з риби

Одеса: відбивні з бичків і риба-фіш

Одеса — одне з небагатьох міст світу, де сформувалася самобутня кухня. При цьому мешканці цього регіону — великі поціновувачі риби. Тож не дивно, що відбивні з бичків є однією з улюблених страв в області. Для цієї страви риба не подрібнюється на фарш, як у котлетах, а нарізається середніми шматочками. Потім змішується з цибулею і кляром та формуються відбивні, які обсмажують на олії.

Складніше приготувати рибу-фіш — це справжнє мистецтво: акуратно зняти шкірку, відокремити філе від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти в духовці.

Риба-фіш

Риба-фіш. Фото: presa.com.ua

Херсонщина: "синенькі" (баклажани по-херсонськи)

Кухня південного регіону України неодмінно пов'язана з овочами та фруктами, якими так багатий цей регіон. Баклажани "по-херсонськи" — це цікава страва, що готується на основі баклажанів, які запікаються або тушкуються з різноманітними начинками та соусами.

Одним з варіантів готування "баклажанів по-херсонськи" або "синеньких" є приготування начинки з різних овочів, таких як помідори, цибуля, перець, морква та інші, які тушкують разом з нарізаними на кубики або колечками баклажанами. Спеції та трави підсилюють смак страви. 

"Синенькі"

"Синенькі". Фото: Автентична Україна

Крим: лагман і долма

Лагман — одна з найпопулярніших страв кримськотатарської кухні. Щось середнє між "першим" та "другим": локшина, яку подають зі шматочками м'яса (як правило, яловичини), тушкованими в підливі з овочами. У класичному рецепті в ресторанах місцевої кухні локшину розкачують самі. Але в побуті часто використовують готову з магазину.

Долма — це кулінарна страва із загорнутого в листя або поміщеного в овочі фаршу. Її подають з соусом з мацоні, йогуртом, сметаною або кефіром з товченим часником.

Долма

Долма. Фото: ozon

Східна Україна — ситні страви 

Донеччина: рулька 

Рулька — це задня частина свинячої ноги, яка натирається сіллю та спеціями, а потім запікається в тісті або у фользі кілька годин.

Крім того, на Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки. Готують цей холодний суп на квасі, сироватці або навіть на мінеральній воді, поливаючи сметаною.

рулька

Рулька. Фото: milaclub.com

Центральна Україна

Черкаська область: борщ і пампушки з часником 

Центральна Україна славиться борщем. Він давно вже став ознакою української автентичності та навіть символом нації.

У кожному регіоні борщ готують по-різному. У цьому регіоні він класично наваристий. У Черкаській області, зокрема, цю страву обов'язково подають з ароматними пампушками з часником

борщ

Борщ. Фото: УНІАН

Кіровоградщина: крученики та вареники

Улюбленою стравою центральної України — вареники. На Кіровоградщині готують їх з різними начинками: картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. До того ж у цьому регіоні можуть здивувати варениками з долоню завбільшки.

З м'ясних страв тут традиційно готують крученики — невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами.

Вареники

Вареники. Фото: ozon

Дніпропетровщина: форшмак і фірмова уха

У цьому регіоні люблять готувати фірмову єврейську страву — форшмак. Оселедець вимочують у воді з оцтом або в молоці, потім перемелюють і перемішують з вареною картоплею.

Також тут фірмовою стравою є юшка по-дніпровськи. Її готують з сома або коропа.

Форшмак

Форшмак. Фото: lifestyle.today.ua

Вінниччина: бігос і фляки

У багатьох регіонах історично прижилися польські страви. На Вінниччині готують бігос — другу страву з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. М'ясо має бути різне: і свинина, і яловичина, і копченості, і ковбаски — чим більше, тим краще.

Фляки — це густий суп із рубців. Це дуже пікантна страва, яка обов’язково сподобається поціновувачам польської кухні. 

Бігос

Бігос. Фото: depositphotos

Усі рецепти для домашнього приготування — ви можете знайти у розділі Lifestyle на нашому сайті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 30.08.2024 12:00