Віддано служили державі. Що відомо про загиблих у авіакатастрофі в Броварах посадовців МВС

У середу, 18 січня, Україну й світ сколихнула ще одна страшна звістка: в авіакатастрофі у Броварах на Київщині загинули 15 осіб — троє дітей й 12 дорослих, серед яких керівництво Міністерства внутрішніх справ. На борту гелікоптера Super Puma, призначеного для потреб Держслужби з надзвичайних ситуацій, який впав поблизу дитячого садка по вул. Симона Петлюра, перебували міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. Станом на 12:00 травмовано 25 людей, серед них 10 дітей. Потерпілим надається вся необхідна допомога. 

Фатальний політ

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його колеги летіли в робоче відрядження. Керівництво МВС планувало відвідати місця бойових дій. За даними очевидців, у Броварах гвинтокрил зробив три кола над місцевим магазином, "полетів у центр, почав різко знижуватися, вдарився і спалахнув".

трагедія у Броварах

Про причини трагедії говорити зарано

Поки що невідомо, що стало причиною трагедії. У МВС зазначили, що слідчим тепер доведеться з'ясувати: чи була це диверсія, несправність гелікоптера або порушення правил польоту. Водночас речник командування Повітряних сил ЗСУ Ігнат в ефірі телемарафону пояснив, що є кілька речей, через які може статися авіакатастрофа.

"Комісія буде розслідувати причини. Це не буде 1-2 дні, тому що дослідження авіакатастрофи займає певний час. Думаю, буде створена державна комісія, до якої увійдуть різні авіаційні фахівці. Вони дослідять причини того, що відбулося, та які фактори впливали на те, що вертоліт впав", — сказав він.

Ігнат додав, що необхідно вивчити всю інформацію: зокрема, радіообмін і технічний стан гелікоптера. Це триватиме щонайменше кілька тижнів, адже технічне дослідження займає певний час.

Генпрокуратура розглядає всі можливі версії аварії гелікоптера у Броварах. Катастрофу розслідуватиме комісія, до якої увійдуть різні авіаційні фахівці.

Реакція Зеленського

Співчуття з приводу трагедії рідним і близьким загиблих висловив президент Володимир Зеленський.

"Станом на цю хвилину загинули три дитини. Невимовний біль. Гвинтокрил упав на територію одного з дитячих садочків. Точне число жертв трагедії наразі встановлюється. Серед них міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович, їхні помічники, екіпаж гвинтокрила. Денис, Євген, Юрій, команда МВС... справжні патріоти України. Світла памʼять! Світла памʼять усім, чиї життя забрав цей чорний ранок! Мої співчуття всім рідним і близьким загиблих!" — написав Зеленський у Telegram.

Він додав, що доручив Службі безпеки України у взаємодії з Національною поліцією України й іншими уповноваженими органами зʼясувати всі обставини того, що сталося.

Про жертв авіакатастрофи

Інформації про загиблих дітей та дорослих внаслідок катастрофи поки що немає.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський очолив міністерство у липні 2021 року. На момент смерті йому було 42 роки. Він закінчив юридичний факультет Хмельницького університету управління та права, є кандидатом юридичних наук. Викладав в цьому ж навчальному закладі, очолював відділ з питань законотворчості і наукових експертиз.

Денис Монастирський

У парламенті минулого скликання був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Антона Геращенка, теперішнього радника голови МВС. Крім цього, він працював експертом з питань реформування правоохоронної та судової систем в аналітичному центрі "Український інститут майбутнього", одним із засновників якого є Геращенко.

У 2019 році став народним депутатом від партії "Слуга народу" й очолив комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. У липні 2021 року Монастирський став головою МВС. 

У серпні минулого року він отримав орден "За заслуги" III ступеня за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов'язку. 

У нього залишилася дружина та двоє синів.

Посаду першого заступника Монастирського Євген Єнін обійняв у вересні 2021 року. На момент загибелі йому було 43 роки. Єнін закінчив Національну академію Служби безпеки України. Також мав кваліфікацію юрист-міжнародника. Проходив військову службу на посадах офіцерського складу в оперативних підрозділах Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

Євген Єнін

Фото: УКМЦ

У 2010 році захистив дисертацію на тему "Забезпечення національних інтересів України у процесі врегулювання придністровського конфлікту" та здобув науковий ступінь кандидата політичних наук зі спеціальності "Основи національної безпеки держави".

Єнін протягом багатьох років обіймав високі дипломатичні посади. Також був заступником генерального прокурора, заступником голови МЗС Дмитра Кулеби.

У 24 серпні 2021 року йому було присвоєно дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника другого класу. Єнін мав орден "За мужність" ІІІ ступеня та орден "За заслуги" ІІІ ступеня.

У нього залишилися дружина й двоє дітей.

Державний секретар МВС Юрій Лубкович родом з Тернополя. Йому було 34 роки. Посаду держсекретаря він обійняв у листопаді 2021 року.

Юрій Лубкович

Фото: сайт МВС

Лубкович у 2010 році закінчив Erasmus University Rotterdam за спеціальністю "Бізнес". Того ж року він здобув ступінь бакалавра з менеджменту у Тернопільському національному економічному університеті.

У 2011 він здобув ступінь магістра з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності у Тернопільському національному економічному університеті.

Українці у мережі висловлюють співчуття рідним і близьким загиблих

авіакатастрофа у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

трагедія у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

авіакатастрофа у Броварах

Поліція закликала свідків падіння гвинтокрила у Броварах звернутись до правоохоронців і надати свідчення, які є важливими для з’ясування причин катастрофи.

Суспільство, 18.01.2023 12:38