Відносини Франції і Туреччини загострюються через сирійських курдів

31 БЕРЕЗНЯ 2018 13:25

Президент Франції Еммануель Макрон ввечері в четвер, 29 березня, зустрівся з делегацією курдів, які представляють «Сили демократичної Сирії» (SDF) і висловив курдського руху підтримку. Макрон запевнив співрозмовників у підтримці з боку Франції, зокрема для стабілізації зони безпеки на північному сході Сирії. Про це йдеться в заяві Єлисейського палацу, передає TrueUA з посиланням на Al Jazeera.

«Президент республіки нагадав, що після прийняття Радою Безпеки резолюції 2401 Франція ясно висловила свою стурбованість ситуацією в районі Афрін і зажадала забезпечити безперешкодний доступ гуманітарної допомоги мирному населенню. Він запевнив «Сили демократичної Сирії» в їх підтримці Францією», - вказується в заяві.

Макрон, як повідомили в адміністрації президента, «висловився за встановлення за сприяння Франції та світової спільноти діалогу між «Силами демократичної Сирії» і Туреччиною».

Французький посол в Анкарі поінформував президента Туреччини Таїпа Ердогана про що відбулася в Парижі зустрічі.

Анкара не приймає пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона про діалог з «сирійськими демократичними силами» (SDF) і можливе посередництво Франції, заявив представник президента Туреччини Ібрагім Калин в п'ятницю.

Віце-прем'єр Туреччини Бекір Боздаг заявив, що підтримуючи курдів, Париж підтримує терористів в Сирії. «Ми сподіваємося, що Франція не зробить такий ірраціональний крок», вказав він.

20 січня Туреччина розпочала операцію «Оливкова гілка» проти курдських загонів «Сил народної самооборони» (входять в коаліцію «Сили демократичної Сирії») і партії «Демократичний союз» в Афрін. Ці організації Анкара вважає терористичними. 24 березня військове відомство Туреччини заявило о взяті під контроль всього регіону Афрін на північному заході Сирії.

Світ, 31.03.2018 13:25