Фото: ТАСС

"Відносно живий", але не точно: чим відомий Делімханов, якого після обстрілу "загубив" Кадиров

Друга очільника Чеченської Республіки Рамзана Кадирова — Адама Делімханова могли ліквідувати на війні в Україні. Попри те, що він не був професійним військовим, загарбник відзначився терористичними актами в українському Маріуполі. Також він відомий скандальними заявами щодо прав людини.

Відзначимо, на інформацію про вбивство Делімханова російські ЗМІ спочатку відреагували новиною від спікера російського парламенту В'ячеслава Володіна, що він спілкувався з Делімхановим і той начебто "живий і здоровий". Згодом пропагандисти опублікували вже реакцію Дмитра Пєскова:

"З тривогою сприйняли (повідомлення про поранення, — ред.), переживаємо за героя, чекаємо на уточнення інформації".

Лідер Чечні Рамзан Кадиров написав у своєму Telegram-каналі суперечливий пост:

"Сам не можу ніяк вийти на Адама Делімханова. На зв'язок він не виходить. Прошу українську розвідку надати інформацію про те, за яким саме місцем і за якими позиціями було завдано удару, щоб таки зміг знайти мого дорогого брата. Винагороду обіцяю щедру і дуже прошу посприяти".

Відзначимо, російський проект "ВЧК-ОГПУ" вважають, що геолокацію чеченських підрозділів "злили", але не "вагнерівці". Сам Делімханов після удару був "відносно живий".

Адам Делімханов
Фото: росЗМІ

Чим відомий Делімханов 

Адаму Делімханову 53 роки, він формально не військовий, але відзначився на війні в Україні. Делімханов є заступником голови уряду Чеченської Республіки та депутатом Держдуми від Чечні.

Він був серед силовиків, які відправилися із Чечні воювати в Україну. У квітні 2022 року Володимир Путін нагородив Делімханова "зіркою Героя". Він найбільше відзначився заявами про знищений боями Маріуполь, а також відеозйомками з допитами українських військовополонених.

Рамзан Кадиров визнавав, що Делімханов особисто керував "зачисткою Маріуполя". 21 квітня лідер Чечні виклав відео з Маріуполя, на якому Адам Делімханов в оточенні військових на тлі палаючої будівлі заявив, що "спецоперація зі знищення та очищення Маріуполя, можна сказати, завершена".

Окрім цього, правозахисники та журналісти неодноразово звинувачували соратника російського диктатора у порушеннях прав людини. Коли Кадиров висловився з прокльонами на адресу родини колишнього федерального судді Сайді Янгулбаєва (у гучній справі про переслідування правозахисників і їхніх родин у Чечні), найсильніше його підтримав саме Делімханов, пише ВВС.

Восени 2019 року Делімханов на зустрічі з чеченською діаспорою в Москві закликав виявляти по всьому світу чеченців, які мають спосіб життя, який "ганьбить чеченський народ".

"Я кажу вам, тим, хто живе в Європі, в Америці, Канаді — зупиніть таких людей! За законом з нашими традиціями та звичаями вирішіть їхнє питання", — цитувала його російська "Нова газета". 

У квітні 2009 року влада ОАЕ заявила про можливу причетність Делімханова до вбивства в Дубаї колишнього командира чеченського батальйону "Схід" Суліма Ямадаєва. Соратник Кадирова ці звинувачення відкинув.

До того ж у грудні 2012 року депутат Держдуми Олексій Журавльов розповідав, що під час бійки з Делімхановим у приміщенні парламенту у чеченського депутата випав золотий пістолет.

Нагадаємо, міноборони Російської Федерації відновить постачання артилерійських снарядів ПВК "Вагнера". Це сталось після гучних заяв засновника російської ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та голови Чеченської республіки Рамзана Кадирова провести обмін своїми підрозділами в районі Бахмута.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2023 16:34