Фото: Офіс президента

Військова допомога Україні: республіканці поставили умови Байдену

У Республіканській партії Сполучених Штатів Америки висунули умови до адміністрації президента Джо Байдена щодо продовження підтримки України. 

Про це заявив конгресмен від штату Каліфорнія Майк Гарсіа.

Конгресмени, зазначили, що "це зрозуміло", що Ізраїль та Україна мають перемогти, однак висловив занепокоєння, що американські платники податків "втомилися фінансувати нескінченну тупикову ситуацію в Україні без бачення перемоги", через що затримується "критично важливе" фінансування для найбільшого союзника США — Ізраїлю.

На його думку, Байден та глава Пентагону Ллойд Остін повинні пояснити необхідність подальшої допомоги, тобто яка зброя відправляється та як вона може допомогти Україні виграти війну.

Водночас республіканці хочуть, що Білий дім дав список озброєння, яке може змінити патову ситуацію на фронті і яке ще не отримала Україна. Від Казначейства та Мінфіну США вимагають звіту перед Конгресом про рівень виконання санкцій проти Росії. Також Гарсіа наполягає на жорсткій санкційній політиці проти РФ з боку США та НАТО. Окремим пунктом конгресмен запитав, чи сходяться погляди України та США щодо окупованого росіянами Криму.

Допомога США Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена 20 жовтня запросила у Конгресу 106 мільярдів доларів. Кошти мали витратити на допомогу Україні, Ізраїлю та іншим іноземним державам. Найбільша частка фінансування, а саме 61,4 мільярда доларів, мала піти саме для України.

Республіканець Майк Джонсон, якого обрали спікером Палати представників Конгресу США, заявляв, що Палата представників розгляне допомогу Україні та Ізраїлю окремо, а не разом, як передбачав запит адміністрації Байдена.

Пізніше Джонсон заявляв, що республіканці в Палаті представників запропонують пакет для Ізраїлю на суму 14,5 мільярдів доларів, що трохи більше, ніж просив адміністрація Байдена.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може ветувати законопроект республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України. У Білому домі вважають, що така ініціатива не відповідає національним інтересам.

Додамо, міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін і державний секретар Ентоні Блінкен виступили за об'єднане фінансування допомоги Ізраїлю та Україні. Посадовці наголосили, що "без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.11.2023 13:58