Фото: ДБР

Вимагав хабаря за можливість залучення іноземних інвестицій: на Одещині ДБР викрило посадовця (фото)

Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції України викрили заступника начальника Управління забезпечення діяльності у південному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань. Він вимагав гроші за можливість залучення іноземних інвестицій.

Про це йдеться на сайті відомства.

За даними слідства, бажаючи інвестувати в Україну не зважаючи на війну, громадяни Ізраїлю звернулись до органу з питань виконання покарань щодо реалізації бізнес-плану з розташування на будівлях та спорудах однієї з виправних колоній в Одесі сонячних батарей. Вони мали створити у сукупності сонячну електростанцію, з попереднім завантаженням виробничої частини установи різноманітними замовленнями на роботу з металом.

Своєю чергою зловмисник за допуск представників інвесторів на територію установи, підписання відповідного договору та початку робіт, висунув вимогу щодо надання хабаря в якості "вхідного квитка", який з його слів мав бути переданий керівництву Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, а подальший незаконний дохід, мовляв, буде поділено, зокрема між службовими особами Управління.

Правоохоронці задокументували вимагання та отримання семи тисяч доларів США посадовцем, лише після чого він надав відповідні вказівки на підписання договору та початок завезення матеріалів для виконання робіт.

Правоохоронці провели обшуки за місцем розташування структурного підрозділу Департаменту з питань виконання кримінальних покарань та місць проживання його керівництва. В результаті за місцем проживання підозрюваного виявлено та вилучено понад 100 тисяч доларів США та 6800 євро.

Серед вказаних коштів які, за словами дружини підозрюваного є їх особистими збереженням, виявлено 1700 доларів США, які були раніше передані в якості неправомірної вигоди.

Фото: ДБР

Що загрожує посадовцю

Посадовцю Державної кримінально-виконавчої служби України повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

"Досудове розслідування триває. Встановлюється причетність до незаконної діяльності керівництва Департаменту з питань виконання кримінальних покарань та службових осіб Управління, установ та підприємств виконання покарань", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Ізмаїлі правоохоронці викрили двох співробітників Держприкордонслужби, які налагодили злочинну схему одержання неправомірної вигоди від капітанів суден закордонного прямування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.08.2023 17:42