Фото: Вікіпедія

Винищувачі F-16 можуть раніше з'явитися в українському небі: WSJ назвало терміни

Українські пілоти вже цієї зими можуть почати виконувати бойові завдання на винищувачах F-16. США здатні підготувати пілотів, які володіють англійською мовою, за п'ять місяців.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Джерело наголошує, що кілька українських винищувачів можуть бути готові до виконання бойових завдань уже у лютому 2024 року. За оцінками джерел WSJ в Україні, США можуть підготувати пілотів, які володіють англійською мовою, за п'ять місяців.

За даними представника міністерства оборони США, ці пілоти вирушать безпосередньо на льотну підготовку на авіабазу Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона, де базується 162 авіакрило. Одночасно десятки українських пілотів розпочнуть курс навчання англійської мови на базі ВПС Лекленд у Сан-Антоніо.

Зазначається, що мовна підготовка пілотів вважається лише однією з перешкод, яка заважає початку бойового використання F-16 в Україні. Зокрема, пише видання, F-16 вимагають приблизно 16 годин обслуговування на землі на кожну годину в повітрі, і навчання обслуговчого персоналу може виявитися ще складнішим завданням, ніж підготовка пілотів.

Коли Україна застосовуватиме F-16 на фронті

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Україна може почати застосовувати винищувачі F-16 вже навесні 2024 року.

"Я думаю, в наступному році, навесні. Я маю на увазі — вже в застосуванні. Бо на сьогодні дозвіл на навчання є, країни, які зголосилися навчати, є, і навіть вже є країни, які зголосилися передати нам F-16 після завершення навчання і підготовки інфраструктури", — наголошував він в одному з інтерв'ю.

Резніков зазначав, що відмова міжнародних партнерів надати Україні літаки F-16 ніколи не була пов’язана з політичними процесами. За його словами, головним аргументом завжди було те, що Захід боявся створити враження в Кремлі ніби він підвищує рівень ескалації.

Проте Резніков запевняв, що написав "не один лист" зобов’язань, що Україна не буде використовувати зброю НАТО на території Росії, а застосовуватиме її тільки з метою звільнення тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, що Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Своєю чергою Румунія та Нідерланди ухвалили рішення про створення навчальної бази для пілотів та обслуговування винищувачів F-16. Такий крок стане також потужною підтримкою для протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Збройним силам України знадобиться орієнтовно 160 винищувачів F-16, щоб отримати перевагу в небі над Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.09.2023 21:49