Колаж: TrueUA

Виплати ВПО, відключення електроенергії боржникам та вартість комунальних послуг: яких змін очікувати українцям з лютого

З 1 лютого 2024 року на українців очікує низка змін. Зокрема, деякі громадяни можуть розраховувати на збільшення розміру їхніх виплат: для одних — це буде збільшення пенсії, а для інших — заробітної плати. Проте частині споживачів почнуть відключати електроенергію за борги. 

Яких змін очікувати українцям в останній місяць зими — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 лютого: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

З 1 лютого ціни на електроенергію не зміняться. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину, але вартість зміниться для малих непобутових споживачів. Для цієї категорії ціна на електроенергію змінюється щомісяця згідно з рішенням НКРЕКП. У компанії-постачальника електроенергії Yasno вказали, що розрахунок ціни базується на методиці НКРЕКП і містить наступні складові:

  • вартість купівлі електроенергії на гуртовому ринку;
  • тариф за послуги оператора системи розподілу;
  • тариф за послуги оператора системи передачі;
  • тариф за послуги постачальника універсальної послуги.

Варто зазначити, що у побутових споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. Так, в нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Питання про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення не порушувалося. Тобто з 1 лютого українці платитимуть, як і раніше. У липні тарифи на послуги 34 водоканалів повинні були зрости в середньому на 32%. У НКРЕКП підрахували, що у середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством могла зрости на 62 гривні за місяць (з ПДВ). Проте підвищення тарифів скасували після критики влади.

Ціни на газ не змінюватимуться до кінця опалювального сезону. Для клієнтів "Нафтогазу" тариф на газ з 1 лютого залишається на рівні 7,96 гривні за кубометр. Ціни від інших постачальників коливаються від 7,7 до 9,90 гривень за кубометр.

Проте, як інформує "ГазПравда", у лютому деякі споживачі почнуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. У кожному будинку ця плата індивідуальна й залежить від кількості квартир і технічних особливостей мереж.

Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Порядок виплат для ВПО

Україна надалі підтримуватиме переселенців, надаючи їм фінансову допомогу. Виплати для цієї категорії населення автоматично продовжать до 1 березня. Таку заяву зробив Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня. Для осіб з інвалідністю та дітей — це три тисячі гривень, для усіх інших ВПО — дві тисячі гривень.

Виплати не продовжуватимуть тим, хто:

  • перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин (обґрунтованими вважаються службові відрядження, стажування, лікування або реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо);
  • повернувся до покинутого місця проживання;
  • відбуває покарання або засуджений за колабораціонізм.

Варто зазначити, що уже з 1 березня запрацюють нові справедливі правила допомоги ВПО. 

Пенсії у лютому

З нового року в Україні підвищили прожитковий мінімум, що вплинуло на розмір пенсій. Відтак у лютому пенсіонери отримуватимуть вже замість 2 093 гривень — 2 361 гривню.

Також у зв’язку з підвищенням соцстандартів, збільшаться доплати до пенсії: за понаднормовий стаж, особливі заслуги (нагородження орденом, почесне звання "заслужений" і "народний"). В лютому можливі доплати в індивідуальному порядку для пенсіонерів, які досягли відповідного віку:

  • від 70 років — 300 гривень;
  • від 75 років — 456 гривень;
  • від 80 років — 570 гривень.

Варто додати, що за словами заступниці міністра соціальної політики Дарини Марчак, у 2024 році індексація пенсій очікується у березні на рівні 13%. Проте точний розмір буде відомий у середині лютого.

Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Відключення боржників

Кабінет міністрів України 9 січня скасував заборону на відключення житлово-комунальних послуг, яка діяла із 24 березня 2022 року. Також у разі несплати за рахунками, споживачам знову нараховуватимуться пені та штрафи. Головна причина такого рішення уряду — ухилення від оплати ЖКП з боку заможних громадян.

На основі цього нововведення з 29 січня компанія-постачальник електроенергії Yasno почала відключати світло боржникам, відтак у лютому без живлення будуть неплатники, які мають найбільші та найстаріші борги. Споживачів будуть попереджати про вимкнення письмовим повідомленням щонайменше за 10 робочих днів.

Так, у повідомленні компанія пояснюватиме, чому споживачеві вирішили "відрізати" електроенергію. Зокрема, воно міститиме:

  • підставу для відключення;
  • суму заборгованості за відповідним договором;
  • період, протягом якого виникла ця заборгованість.

Після отримання офіційного повідомлення про відключення боржник має 10 днів на сплату боргу. Якщо погасити заборгованість, відключати електроенергію не будуть. Погасити борг можна через сайт або застосунок постачальника.

Фото ілюстративне. Джерело: zn.ua

Фото ілюстративне. Джерело: zn.ua

Мобільні аптеки на деокупованих та прифронтових територіях

У селах і на прифронтових територіях України з’являться мобільні аптеки в існуючих поштових відділеннях "Укрпошти". Пілотний запуск проекту "Укрпошта-Ліки" планується з 1 лютого. З цією метою АТ "Укрпошта" отримає ліцензію на продаж лікарських засобів в поштових стаціонарних або мобільних відділеннях. Така можливість дозволить розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже у першій половині 2024 року. Для цього попередньо триває пошук належного приміщення для відкриття першого ліцензованого складу у Києві.  

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Вихідні дні у лютому: скільки відпочиватимуть українці

Лютий 2024 року принесе нам низку державних та церковних свят. Серед них — День Державного герба України та День Героїв Небесної Сотні.

Цього місяця відпочивати будемо лише у суботу та у неділю, адже додаткові вихідні під час війни не надаються, навіть якщо святковий день збігається з вихідним. Вихідні дні лютого 2023 року: 3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25 числа.

Фото: calendar.ua

Фото: calendar.ua

Нагадаємо, Кабінет міністрів у 2024 році запустить пенсійну реформу. Зокрема, у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. За новим принципом виплати зростуть практично у всіх пенсіонерів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.02.2024 06:00