Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вирощують томати без втручання людини: у Нідерландах розробили автономні теплиці

У Нідерландах у теплицях Університету Вагенінгена проходить конкурс на повністю автоматичне вирощування помідорів. Його проводять вже вчетверте. 

Як повідомляє Frucht Portal.De, у майбутньому автономні теплиці будуть відігравати все більшу роль у виробництві овочів і фруктів.

Організатори конкурсу наголошують, що автономне вирощування овочів та фруктів є досить складним процесом. Зокрема, алгоритми повинні бути здатні впоратися з усіма факторами, які можуть початись у ході вирощування овочів. Йдеться про шкідників, збої у роботі техніки та погодні умови. 

Автономні теплиці можуть використовувати менше ресурсів, таких як вода та енергія. Це може допомогти досягти вищих урожаїв. Крім того, автоматизація господарства може допомогти зменшити витрати на робочу силу та подолати такі проблеми, як нестача працівників.

Дослідниця Сілке Хеммінг наголошує, що методики, необхідні для автономного вирощування у більших масштабах, уже є. Вона додає, що не завжди достатньо тестових даних для створення надійних більш масштабних алгоритмів.

"Ця подія також зміцнює позиції Нідерландів як лідера в сільськогосподарських інноваціях, а також дає натхнення та практичні ідеї для виробників у всьому світі", — зауважила вона.

Нагадаємо, раніше американські науковці з Техаського технологічного університету визначили, що за відчуття ситості й голоду в людському організмі відповідає особливий механізм. Водночас механізми, які закладені в основі цього явища, усе ще залишаються незрозумілими для науки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.09.2024 04:30