Фото: Вікіпедія

Вісім українських пілотів вже почали навчання на F-16

Перша група, до якої увійшли восьмеро українських льотчиків, вже розпочала тренування на винищувачах F-16 у Данії. 

Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що українські пілоти перебувають на військовій авіабазі у данському Скридструпі. Вони пройдуть навчання з технічного обслуговування й ремонту літаків F-16. Крім того, ще 65 українських військовослужбовців будуть навчені обслуговуванню американських літаків.

Водночас у виданні зауважили, що Данія має 43 винищувачі F-16, але з міркувань безпеки не розкриває, скільки з них перебуває в експлуатації. Відомо, що Україна отримає 19 літаків.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Нагадаємо, ми писали, що своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon. 

Водночас прем’єр-міністр Швеції Ульф Крісстерссон заявив, що його країна теж потребує винищувачів Gripen. Планів передати ці літаки Україні поки не має. Крісстерссон зазначив, що його країна достатньо географічно велика і повинна захищати себе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 18:37