Колаж TrueUA

Влада готує масштабну перевірку пенсіонерів: хто може залишитись без виплат

Вже скоро на українців можуть чекати перевірки щодо правомірності пенсійних виплат. Про це йдеться в опублікованому на сайті Федерації профспілок України проекті наказу "Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання", який зареєстрував Мін'юст.

Згідно з документом, після верифікації без пенсійних виплат можуть залишитись особи, які серйозно порушили правила. Як приклад — ті, хто отримував гроші за підробленими документами, на помилкове прізвище.

До того ж влада хоче припинити сплачувати пенсію громадянам, які тривалий період перебували за кордоном.

Перевірка стосуватиметься персональних даних одержувачів та правомірності нарахування виплат. Також фахівці проаналізують дотримання правил щодо обміну інформацією про пенсії та пенсіонерів. Скасувати пенсійну виплату можуть, якщо:

  • виплата нараховується на помилкове прізвище;
  • пенсію отримували за підробленими документами;
  • пенсіонер не отримує пенсію протягом шести місяців та більше;
  • одержувач пенсії є переселенцем, який змінив місце перебування та не зареєструвався;
  • одержувач деякий час живе за кордоном (за час перебування в Україні платитимуть все одно).

Нагадаємо, раніше у ПФУ повідомляли, що українські пенсіонери, які досягли 70-річного віку, крім пенсії, отримують ще й доплати. Нарахування у розмірі 300 гривень здійснюються щомісяця, перед початком складання виплатних відомостей. Водночас не всі українці отримують ці виплати у повному обсязі. Як пояснили у Пенсійному фонді, все тому, що деякі пенсіонери досягають відповідного віку протягом місяця. Таким особам надбавка виплачується пропорційно, а наступного місяця — повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.05.2023 04:28