Фото: today.ua

Влада може підвищити тарифи на комуналку: коли і чому

Кабінет міністрів перегляне тарифи на комунальні послуги. Це станеться після того, як завершиться опалювальний сезон.

Таку заяву зробив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський в ефірі телемарафону.

Ціни можуть підвищити з метою збільшення зарплати енергетикам, які відбудовують енергосистему, а також проводять аварійні відновлювальні роботи. В уряді вже працюють над програмою, яка займатиметься питанням тарифів та визначить, як стабілізувати ринок і повернутися до підвищення тарифів. Але це вже після закінчення опалювального сезону.

"Ми з вами повинні врахувати, що в енергетиці працює велика кількість людей і вони теж живуть у цій країні і потребують відповідної компенсації за свій труд. І це потрібно хоча б для того, щоб оперативні бригади могли виїжджати на місця та робити ремонти, щоб закуповувався необхідний аварійний запас, бо ці всі витрати теж зросли", — пояснив очільник НКРЕКП. 

Українців можуть звільнити від сплати боргів за комуналку під час війни

Раніше повідомлялося, що українцям можуть списати комунальні борги, накопичені за період бойових дій. У Верховній Раді України вже зареєстрували відповідний законопроект.

Автори документа розглядають два можливих сценарії для боржників:

  1. Реструктурувати заборгованість на термін до п’яти років за всі комунальні послуги, крім квартплати. У цьому випадку йдеться про борги, які виникли під час дії воєнного стану;
  2. Списати заборгованість за всі житлово-комунальні послуги разом із квартплатою. Це діятиме лише тих, чиє житло розташоване в зоні, де велися або ведуться бойові дії. У випадку, якщо бойові дії на цій території закінчилися — списання скасовується.

Наразі законопроект надано до ознайомлення у відповідних структурах ВРУ.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні зросла вартість комунальних послуг. Зокрема в жовтні зростання становило 5,5%, порівняно з аналогічним періодом за минулий рік. Зменшилася ціна лише за газ.

Економіка, 30.01.2023 18:36