Фото: НБУ

Власники двох банків оскаржують ліквідацію: у НБУ відреагували

Власники двох закритих у поточному році банків оскаржують у суді рішення про ліквідацію фінустанов та відкликання банківських ліцензій. Національний банк  заявляє про намір захищати правомірність цих рішень. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк захищатиме в суді правомірність рішень про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "Айбокс Банк" та АТ "АКБ "Конкорд", оскаржених у судовому порядку", — йдеться в повідомленні.

НБУ ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "Айбокс Банк" та його ліквідацію у березні 2023 року. Аналогічне рішення щодо АТ "АКБ "Конкорд" було прийнято регулятором у серпні цього року.

Своє рішення стосовно ліквідації АТ "Айбокс Банк" регулятор обґрунтував тим, що ця фінустанова допомагала заробляти гральним компаніям та підтримувала ділові відносини з високоризиковими клієнтами, які проводили турніри зі спортивного покеру. 

По АТ "АКБ "Конкорд" регулятор зафіксував низку систематичних порушень вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів. До того ж протягом останніх двох років НБУ застосував до банку за вчинені ним порушення такі заходи впливу, як накладення штрафу в загальному розмірі 60,4 мільйона гривень та письмове застереження.

Відомо, що акціонерами АТ "Айбокс Банк" є Володимир Дробот, який володіє 73,92% акцій, та Альона Шевцова, яка володіє 24,98% акцій. Власниками АТ "АКБ "Конкорд" є дві громадянки України — Олена Сосєдка (56,23%) та Юлія Сосєдка (43,77%).

Нагадаємо, Національний банк скасував усі обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Йдеться про зняття лімітів для банків та небанківських фінансових установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.12.2023 06:43