ВООЗ: здоров'я підлітків та молоді - ключ до добробуту країн в майбутньому

21 ВЕРЕСНЯ 2018 09:49

У світі зараз більше молоді, ніж будь-коли в історії. З 7,2 мільярда людей на планеті більше трьох мільярдів - молоді люди та дівчата молодше 25 років. Це 42 відсотки населення планети. Близько 1,2 мільярда з них - від 10 до 19 років. У ВООЗ нагадують, що підлітковий вік вкрай важливий для здоров'я молодих в майбутньому. Експерти закликають приділяти підліткам більше уваги.

Підлітковий вік і юність - дуже важливий етап в житті. У цьому віці люди стають більш незалежними, зав'язують стосунки з оточуючими, розвивають соціальні навички і вчяться, як поводитися на протязі всього життя. У цьому віці також вперше виявляються багато хронічних захворювань і купуються погані звички, які будуть впливати на благополуччя людини в наступні десятиліття. Цей період також чи найскладніший у житті людини.

Під час інтенсивного неврологічного, фізіологічного і емоційного переходу від дитинства до дорослого життя, молодь стикається з цілим спектром ризиків для здоров'я. Нерідко в цьому віці юнаки та дівчата пробують тютюн, алкоголь і наркотики, стають жертвами дорожніх аварій або насильства, а також можуть пережити серйозні психологічні проблеми, такі як депресія, алкоголізм або прихильність до відеоігор, а також розлади харчування та здійснювати спроби самогубства. У молоді також можуть виникнути проблеми в області сексуального здоров'я, такі як хвороби, що передаються статевим шляхом, або рання вагітність.

Багато з цих проблем пов'язані з установками в суспільстві і соціальними нормами: це необхідність відповідати ідеалам фізичної краси, подача вживання алкоголю як норми, соціальна ізоляція, недоступність психологічної допомоги.

Цифри говорять самі за себе: в 2016 році щодня гинули близько 3000 підлітків, понад 1,1 мільйона підлітків у віці 10-19 років померли від причин, які можна було запобігти, включаючи травми, отримані в аваріях, ускладнення під час вагітності, пологів або від ВІЛ/СНІД.

У рішенні проблем підліткового здоров'я головну роль грає здатність дітей чинити опір негативним факторам. Наприклад, для психологічного здоров'я важлива емоційна, психологічна і соціальна підтримка, середа, де підлітки можуть відкрито розповісти про свої проблеми в групі однолітків, вдома і в школі. Одночасно важливо міцне фізичне здоров'я: правильне харчування, фізична активність і здоровий сон. Важливо проводити навчання щодо запобігання алкоголізму, насильства, наркотиків.

Суспільство, 21.09.2018 09:49