Фото: dumskaya.net

Вперше в історії України приватизовано морський порт: скільки виторгували

В Україні вперше за всю історію приватизували морський порт. На аукціоні продали порт Усть-Дунайськ. 

Про це повідомив Фонд державного майна України (ФДМУ), передає TrueUA.

Зазначається, що за право приватизації порту в торгах змагалися вісім учасників, переможцем виступила компанія Еліксир Україна, яка обійшла Торгову компанію Восток і Укрдонінвест. Український порт пішов з молотка за 201 млн грн.

У ФДМУ наголосили, що фінальна пропозиція за порт перевищила у 3,3 раза стартову ціну 60 млн грн. Переможець має сплатити вартість лоту протягом 20 робочих днів.Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

"Очікуємо на надходження у бюджет на підтримку наших Сил Оборони", — зазначили в ФДМУ.

За даними Фонду, порт відновив роботу з 1 квітня і відтоді переправив на експорт 153 тис. тонн зерна та 58,3 тис. тонн імпортних споживчих товарів. При цьому проектна спроможність – 4,1 млн тонн. Зараз порт працює лише на 5% своїх потужностей.

"До великої війни про Усть-Дунайськ майже всі забули, але він одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Але для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес", — заявив голова Фонду Рустем Умєров.

Порт Усть-Дунайськ

Порт складається з трьох активів — самого порту у Вилковому Одеської області, портопункту "Кілія" в однойменному місті та бази обслуговування ліхтеровозів на острові Шабаш. Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті "Кілія", розташованому на 54 км річки Дунай.

Економіка, 17.01.2023 16:02