Фото: Офіс президента

Вперше за час війни: Зеленський повідомив про інвестицію в Україну 250 млн доларів

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці 429-го дня повномасштабного вторгнення. Глава держави також відзначив знакову подію — першу за час війни інвестицію в Україну.

Про це йдеться у вечірньому зверненні президента.

"Обсяг інвестиції — 250 мільйонів доларів, і це лише старт відповідного пакету. Саме зараз, коли ми ще боремось із російським терором, великий світовий бізнес не лише вірить у нашу перемогу, а й підтверджує цю віру своїми багатомільйонними інвестиціями, конкретикою", — заявив глава держави.

Ракетні обстріли українських міст

Увесь день тривав розбір завалів в Умані, у місці влучання російської ракети. Станом на цей час відомо вже про 23 загиблих, серед них — четверо дітей.

"Мої співчуття рідним і близьким… Усім, хто був урятований — мешканцям цього будинку, сусідніх будинків, які зачепило, на жаль, вибуховою хвилею, — надається необхідна допомога. Я дякую кожному й кожній, хто взяв участь у рятувальній операції та підтримує врятованих людей. Ракета по Умані, по місту, яке абсолютно мирне, відоме всьому світу тим, що приймало щорічно десятки тисяч паломників-хасидів… Тільки абсолютне зло може коїти такий терор проти України", — сказав президент.

На Дніпропетровщині внаслідок ракетного удару 28 квітня загинули дві українки.

"Мати й донька. Ольга, 92-й рік народження, і Вероніка, 20-й рік народження. Ще й трьох років цій дитині не виповнилось! Вічна памʼять!.. Співчуття родині, співчуття близьким… Сьогодні нашим Повітряним силам вдалося збити більшість російських ракет — 21 із 23. Якби не це, державі-терористу вдалося б забрати значно більше жертв, більше життів. І це знову доводить, що зупинити терор і врятувати людей можна лише зброєю. ППО, сучасна авіація, без якої не буває повністю ефективної ППО. Артилерія, бронетехніка. Все, що необхідно, щоб дати безпеку нашим містам, нашим  селам як у тилу, так і на передовій", — заявив глава держави.

Дипломатичний фронт

У Києві з візитом у п'ятницю були президентка Словаччини, президент Чехії. Лідери держав підписали спільну декларацію із президенткою Словаччини та президентом Чехії щодо європейського та євроатлантичного руху України.

"Ми говорили саме про те, як дати захист усім нашим людям, прискорити відновлення миру й порядку на всій землі. Я подякував Словаччині і Чехії за підтримку: за надану зброю, політичну та санкційну допомогу, за підтримку людей, які отримали прихисток у словацьких і чеських громадах. Поінформував про те, що робимо, щоб реалізувати нашу формулу миру, зокрема й пункт про притягнення до відповідальності винних в агресії. Дякую, що Словаччина та Чехія однаково з нами бачать потребу відновити справедливість і покарати воєнних злочинців, покарати всіх цих терористів", — сказав Зеленський.

Також у Зеленського відбулася розмова з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Обговорили з паном Президентом Європейської ради ситуацію навколо деструктивної, на мою думку, заборони окремими державами ввезення нашої аграрної продукції. Я підкреслюю, що це не лише порушує наявну Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, але й дає небезпечну надію Кремлю. Надію на те, що в нашому спільному європейському домі чиїсь помилкові рішення можуть панувати над спільними інтересами", — заявив президент.

Зеленський вважає, що коли Росія порушує свободу торгівлі, намагається заблокувати постачання аграрної продукції на світовий ринок, точно не час будь-кому слідувати за державою-злом, робити щось схоже.

"Треба знайти нормальний, у європейському дусі, конструктивний вихід із цієї ситуації. непростої. Таке рішення, яке враховувало б інтереси всіх наших країн і Європи загалом. Ми обговорили з паном Мішелем, як це можна зробити, яке це може бути рішення, і постійно контактуємо з усіма партнерами", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, напередодні очільник держави зазначив, що наразі Україна готується до декількох важливих міжнародних подій, які принесуть ще більше зброї для наших військових. Проте, які саме це будуть події, гарант не уточнив.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.04.2023 22:47