Фото: Вінницька ОВА

Все залежить від доходів: українцям пояснили, як розраховується розмір субсидії

В Україні з початку лютого змінили механізм виплати субсидій. Однак не всі знають, як розраховується розмір цих виплат.

У Міністерстві соціальної політики нагадали, що розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів та обсягом обов’язкового платежу. Розмір допомоги на оплату ЖКП можна розрахувати самостійно, знаючи доходи кожного члена сім'ї. 

У відомстві додали, що розмір субсидії для кожної родини розраховується індивідуально. Він залежить від кількості людей, які проживають у помешканні, та їхніх доходів. З цих даних формується середній розмір сукупного доходу родини за місяць, який прямо впливає на суму субсидії.

Українці можуть дізнатися розмір субсидії самостійно за посиланням.

Безробітні під час війни можуть отримати субсидії

В Україні офіційно зареєстровані безробітні теж мають право на державну компенсацію за комунальні послуги на час війни. Субсидії можна буде оформити значно швидше. Це прописано в оновленій урядовій постанові №1041.

Так, якщо громадянин зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний і залишився без роботи під час воєнного стану, то розраховуючи середньомісячний дохід, враховуватимуть не його заробітну платню у попередні періоди, а допомогу з безробіття за місяць перед датою звернення за призначенням житлової субсидії.

Для розрахунку субсидії враховують середньомісячний сукупний дохід:

  • за III та IV квартали попереднього календарного року — якщо субсидія призначається з початку неопалюваного сезону;
  • за І та ІІ квартали поточного календарного року — якщо субсидія призначається з початку опалювального сезону;
  • за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії (якщо субсидію призначено не з початку опалювального чи неопалюваного сезону).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні суттєво поменшало безробітних.

Економіка, 25.02.2023 18:55