Всесвітній банк: над світовою економікою згущуються хмари

10 СІЧНЯ 2019 12:20

У 2019 темпи світового економічного зростання будуть млявими, що частково обумовлено скороченням обсягів міжнародної торгівлі та інвестицій. Такі прогнози Світового банку. Його експерти попереджають про несприятливі наслідки торгових воєн і почастішали стихійних лих, а також зростанні міжнародної заборгованості.

Економічні та фінансові труднощі в країнах, що розвиваються можуть підірвати зусилля в боротьбі з бідністю. У зв'язку з цим Виконавчий директор Світового банку закликає інвестувати більше коштів у проекти з просування сталого розвитку в інтересах всіх членів суспільства.

У доповіді Світового банку «Перспективи розвитку світової економіки» говориться, що вже в минулому році кілька великих країн з ринковою економікою, що зіткнулися з серйозними фінансовими проблемами.

У цих складних умовах темпи їх економічного зростання в 2019 році практично не зміняться. Пожвавлення економіки країн, які в значній мірі залежать від експорту сировинних товарів, цілком ймовірно, буде набагато більш повільним, ніж раніше очікувалося. Темпи зростання економіки ряду інших країн навіть знизяться.

Ситуація в світовій економіці погіршується тим, що центральні банки багатьох країн згортають програми фінансового стимулювання, які підтримували тривале відновлення після світової фінансової кризи десятирічної давності.

Економічний розвиток гальмують і уповільнені торгові суперечки, які в цьому році можуть загостритися. До того ж в результаті зростання рівня заборгованості деякі бідні країни стають більшою мірою залежні від підвищення світових процентних ставок або коливань обмінних курсів.

За останні роки багато країн з низьким рівнем доходу отримали доступ до нових джерел фінансування, в тому числі до приватних фінансових інститутів, що не входять в «Паризький клуб», який об'єднує розвинених держав-кредиторів. Це призвело до зростання державного боргу в країнах, які отримують такі позики.

Ще одна проблема, про яку згадують автори нової доповіді, - зайнятість в неформальному секторі економіки. У деяких країнах, що розвиваються на частку цього сектора припадає близько третини ВВП і близько 70 відсотків загальної зайнятості.

Всесвітній банк публікує доповідь «Перспективи світової економіки» двічі на рік, в січні і в червні.

Економіка, 10.01.2019 12:20