Фото: svatove.city

Всесвітній день боротьби зі СНІДом: історії людей, яким вдалося вилікуватися

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Головна мета цього дня — звернути увагу суспільства на проблему ВІЛ/СНІДу, підвищити поінформованість людей, а також продемонструвати солідарність на шляху до подолання даної проблеми.

TrueUA розповідає детальніше про це захворювання, як його виявити та про відомі випадки виліковування.

ВІЛ і СНІД — в чому різниця?

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. В інфікованих осіб поступово розвивається імунодефіцит. Останньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Власне, синдром набутого імунодефіциту зазвичай виникає через кілька років після зараження ВІЛ, коли у людини розвиваються одне або декілька дуже серйозних захворювань.

Що відомо про перший випадок СНІДу 

Уперше захворювання на синдром набутого імунного дефіциту було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування.

Як виявити ВІЛ?

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про "період вікна" — час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить до шести місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через три та шість місяців після можливого зараження.

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу?

Найчастіше — у понад 70% випадків — ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци та голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо — стерилізувались.

Чи існує лікування?

Починаючи з 1983 року лікарі розробили десятки антиретровірусних препаратів для лікування хвороби. Комбінації різних препаратів збільшують ефективність контролю вірусу та знижують ймовірність розвитку стійкості до лікування. Сучасні стандарти передбачають лікування ВІЛ щонайменше трьома різними антиретровірусними препаратами. Така терапія не дає вірусу розмножуватися та може призвести до його зникнення із крові, що дозволяє імунній системі відновитися, подолати інфекції та запобігти розвитку СНІДу.

На сьогодні тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини, яка приймає антиретровірусні препарати, не відрізняється від тривалості життя здорової людини того ж віку. У більшості людей, інфікованих ВІЛ, за умови вчасно розпочатого адекватного лікування СНІД не розвивається.

Як передається ВІЛ?

ВІЛ передається:

  • через кров — при потраплянні крові чи інших біологічних рідин (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини;
  • статевим шляхом — під час незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс;
  • внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.

ВІЛ не передається:

  • при спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні;
  • при відвідуванні лазні та сауни;
  • під час поцілунків;
  • при обіймах та рукостисканні;
  • при чханні та кашлі;
  • при укусах комарів чи інших комах.

Випадки виліковування від ВІЛ

Першою людиною, що вилікувалась від ВІЛ, був Тімоті Рей Браун, який одужав у 2009 році. Чоловіка назвали "берлінським пацієнтом". У 2020 році він помер від лейкемії. 

На фото: Тімоті Браун. Джерело: ВВС

На фото: Тімоті Браун. Джерело: ВВС

Другий випадок стався із "лондонським пацієнтом", про який писала преса у 2019 році.

Ще одному чоловікові, який хворів на рак крові, вдалося вилікувати ВІЛ. Йому у віці 53 років у 2008 році діагностували вірус, а через три роки — гострий мієлоїдний лейкоз. У 2013 році йому зробили пересадку кісткового мозку з використанням стовбурових клітин від жінки-донора з рідкісною мутацією у гені CCR5. Він припинив антиретровірусну терапію ВІЛ у 2018 році. Через чотири роки послідовне тестування не виявило жодних слідів повернення вірусу в його організм.

50-річний чоловік на прізвисько "женевський пацієнт" став шостою людиною у світі, яка змогла вилікуватися від вірусу імунодефіциту людини. Це сталося після пересадки кісткового мозку. Чоловікові діагностували ВІЛ у 1990 році. До листопада 2021 року він приймав антиретровірусні препарати. Після трансплантації кісткового мозку лікарі порадили йому припинити лікування. Хоч пацієнт наразі не має ВІЛ, проте й надалі перебуває під пильним наглядом дослідників, аби вивчити лікування цієї хвороби.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року в Україні офіційно зареєстрували понад 900 нових випадків ВІЛ-інфекції. Також було зафіксовано більше ніж 1000 випадків туберкульозу. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.12.2023 18:30