Фото: Pixabay

Ядро Землі почало рух у зворотному напрямку: що це означає

Науковці встановили, що тверде металеве ядро всередині Землі уповільнило своє обертання. Наразі воно рухається у зворотному напрямку.

Як повідомляє CNN, таке відкриття, ймовірно, матиме значні наслідки для розуміння внутрішньої структури нашої планети.

Зазначається, що до твердого металевого ядра, яке рухається незалежно від обертання планети, уже давно прикута увага наукової спільноти. Про його існування людство дізналося у 1936 році. Відкрила його данська вчена-сейсмолог Інге Леман. Відтоді наука намагається встановити його швидкість і напрямок обертання. 

Водночас вивчення цього питання натрапило на труднощі, адже за цією частиною Землі неможливо вести безпосереднє спостереження чи брати будь-які зразки. Варто наголосити, що ядро розташоване на глибині близько 5180 кілометрів й оточене рідким металевим зовнішнім ядром, а його температура складає 5400°C.

Вчені-сейсмологи отримують інформацію про рух внутрішнього ядра, коли досліджують поведінку хвиль від великих землетрусів, які проходять через цю ділянку. Згідно з даними перспективних досліджень, які були опубліковані в журналі Nature, відомо, що обертання ядра уповільнилося. Науковці вважають, що такі зміни відбуваються кожні 70 років, про що свідчить аналіз сейсмічних хвиль від землетрусів на Південних Сандвічевих островах.

"До 1970 років внутрішнє ядро ​​оберталося трохи швидше, ніж планета. Приблизно у 2008 році він сповільнився, а з 2008 по 2023 рік почав рухатися трохи у зворотному напрямку відносно мантії", — йдеться у повідомленні.

Наразі дослідники намагаються встановити, як уповільнення обертання твердого ядра впливає на Землю. Зокрема, йдеться про вплив на магнітне поле нашої планети. За даними вчених, магнітне поле Землі, яке захищає все живе на планеті від сонячної радіації, формується завдяки руху металевої рідини у зовнішньому ядрі. Проте вплив внутрішнього ядра на магнітне поле наразі невідомий.

Нагадаємо, у червні видання IFLScience повідомляло, що у 2029 році повз Землю пролетить гігантський астероїд, який можна буде побачити неозброєним оком. Астероїди такого розміру наближаються так близько до нашої планети раз на 5-10 тисяч років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 09.07.2024 15:13