Джерело: Erik Sperling

На дні річки знайшли літопис Землі за 120 мільйонів років: про що у ньому йдеться

У Канаді на дні річки дослідники виявили дивовижні камені, які зберігають історію життя на планеті в період від 490 до 370 мільйонів років тому.

Як повідомляє IFLScience, історія нашої планети налічує понад 4,5 мільярда років, і за цей час Земля зазнала безліч змін, пройшовши довгий шлях від планети, де майже неможливе життя, до комфортного місця існування, яким ми її знаємо сьогодні.

Відомо, що в новому дослідженні команда під керівництвом вчених зі Стенфордського університету виявила єдину наразі відому ділянку, що зафіксувала розвиток життя на Землі протягом неймовірного періоду, який сягає 120 мільйонів років. Видання наголошує, що йдеться про скам'янілості на берегах річки Піл, яка розташована далі на північ та впадає в дельту річки Макензі, що в Арктичному морі.

Видання наголошує, що інформація з цього стародавнього "літопису" датована верхнім кембрієм. Це період існування нашої планети, коли кисню на Землі було занадто мало для забезпечення існування форм життя, які ми знаємо наразі. Закінчуються інформація в середньому девоні, коли риба почала заполоняти моря. Зазначається, що неймовірним є той факт, що в одному місці на планеті зібрано так багато інформації про розвиток життя.

Науковці вивчили каміння і дійшли висновку, що на ранній Землі майже не було кисню до так званої "Великої події окиснення", яка сталася близько 2,5-2,2 мільйона років тому. На жаль, навіть після цього на планеті катастрофічно не вистачало кисню для підтримки такого обсягу життя, який ми спостерігаємо сьогодні. За словами вчених, пізніше сталася друга зміна, яка викликала підвищення концентрації кисню. Тоді показники вмісту кисню в атмосфері наблизилася до тих, які є на Землі наразі. Передбачається, що це могло статися близько 800 мільйонів років тому, але, можливо, і лише 400 мільйонів років тому.

IFLScience додає, що науковці дійшли висновку, що атмосфера планети, ймовірно, наблизилася до свого поточного стану пізніше, ніж припускали вчені. За словами науковців, найбільш ранні тварини на Землі, ймовірно, все ще жили у світі з низьким вмістом кисню. Варто наголосити, що наступні дослідження також мають розповісти людству багато інформації про життя, що існувало в морях, які на той час не перебували на межі Полярного кола, як зараз. 

Нагадаємо, раніше дослідники з Мічиганського університету повідомили, що моделі штучного інтелекту використовують для вивчення "мови" собак. Зокрема, науковці змогли відрізнити грайливий гавкіт від агресивного.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 19.06.2024 10:58