Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

Як будівельні фірми "купували" одяг для Міноборони, а на вкрадені гроші придбали нерухомість в Конча-Заспі — розслідування

Будівельний альянс компаній родини Гринкевичів підписав контракт із Міністерством оборони України про постачання одягу для Збройних сил України. За схемою, його перекуповували в Туреччині, але вчасно військовим не постачали. З отриманих 1,54 мільярда гривень майже мільярд вивели та спрямували на придбання елітної нерухомості.

Про це повідомив журналіст Євген Плінський у своєму Telegram-каналі.

Який бізнес у Гринкевичів

За словами журналіста, бізнесмен-будівельник Ігор Гринкевич, його дружина Світлана та син Роман володіють цілим пулом будівельних компаній: ТОВ "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ", ТОВ "Будівельна компанія СІТІГРАД", ТОВ "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ". Є в них і благодійний фонд НОРЕ UA.

"Компанії Гринкевича постійно потрапляють в корупційні скандали, пов’язані з тендерами на будівництво", — стверджує Плінський.

Зокрема, 2021 року "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" зловили на махінаціях під час будівництва полігону "Широкий Лан", а 2013 року була історія реконструкції Вірменського собору.

"Співпраця" з Міноборони

"На початку 2023 року цей родинно-будівельний альянс вривається в закупівлі Міноборони. Але увірвалися вони не на тендери постачання будівельних матеріалів, а на постачання одягу для ЗСУ", — зазначив журналіст.

Він наголосив, що, не маючи жодного виробництва одягу, жодної швейної машинки та спеціалістів, три компанії Гринкевичів у січні-лютому 2023 підписали з Міноборони 23 договори на загальну суму 1,54 мільярда гривень на постачання літнього одягу та білизни. При цьому не відбулося жодних відкритих процедур і тендерів.

І це в той час, коли, за словами Плінського, реальні виробники одягу в Україні бігали та кричали, що Міноборони не дає їм контракти, а замовляє незрозуміло що незрозуміло в кого.

"І справді, навіщо Міноборони було купувати білизну для військових у виробників білизни, коли її можна придбати в родини львівських будівельників. Зрозуміло, компанії Гринкевича нічого не виробляли, просто перекуповували все в Туреччині за приблизно 40% отриманих від Міноборони грошей. 60% в кишеню, а 40% на турецький закуп", — пояснив схему медійник.

Він додав, що задля збільшення маржі білизну й одяг купували не відштовхуючись від контрактів, а від ціни — що дешевше, то краще. Тому якість білизни й одягу не відповідає жодним умовам військового забезпечення.

Згодом з’ясувалося, що компанії "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ", "Будівельна компанія СІТІГРАД" і "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" отримували гроші від Міноборони без факту постачання одягу за підробленими актами прийняття-передання з правом "довозу" одягу тоді, коли вийде.

"Літню білизну Міноборони замовляло в січні-лютому 2023 року з умовою постачання до 31 травня 2023 року, аби влітку бійці мали літній одяг, але за жодним із контрактів компаній Гринкевича товари не надійшли у вказаний термін. Літній одяг довозили у вересні-жовтні, а за деякими контрактами не довезли досі", — запевнив Плінський.

Як працювала схема

  1. Підписання договорів із Міноборони
  2. Підробка актів прийняття-передання товарів
  3. Оплата Департаментом фінансів Міноборони рахунків на підставі підроблених документів
  4. Отримання коштів від Міноборони
  5. Виведення 60% коштів у тіньовий обіг
  6. Використання 40% коштів для купівлі валюти та подальшого розрахунку з турецькими підприємствами за необхідне речове майно
  7. Ввезення речового майна в Україну

"З отриманих від Міністерства оборони України 1,54 мільярда майже 1 мільярд вивели та спрямували на придбання елітної нерухомості (квартир, будинків, офісних центрів) і автівок для членів родини", — наголосив Євген Плінський.

Він зазначив, що це лише початок історії, та пообіцяв завтра розказати, на що вони витратили вкрадені в держави гроші.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок колишньому керівнику закупівельного департаменту Міноборони Костянтину Ступаку. Він отримав п'ять років умовно за махінації з організацією харчування Збройних сил України 2021 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 10:57