Фото: АрміяInform

Махінації з харчуванням у ЗСУ: як суд покарав екс-чиновника Міноборони Ступака

Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок колишньому керівнику закупівельного департаменту Міноборони Костянтину Ступаку. Він отримав п'ять років умовно за махінації з організацією харчування Збройних Сил України у 2021 році.

Про це повідомляється в судовому реєстрі, передає "Ліга".

"13 грудня Вищий антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством, згідно з якою обвинувачений отримав покарання з іспитовим строком два роки", — пише видання.

Зазначається, що обвинувачений також відшкодував 100 000 гривень завданої шкоди й зобов'язався сплатити ще 300 000 гривень протягом наступних трьох місяців.

Що відомо про махінації з харчуванням для ЗСУ 

Протягом грудня 2020 — січня 2021 років Констянтин Ступак уклав договори про закупівлю послуг з організації харчування Збройних сил України на 2021 рік. Надалі, за вказівкою заступника Міністра оборони України Ігоря Халімона, він незаконно підписав вісім додаткових угод з постачальниками зі свідомо невигідними для ЗСУ умовами.

Оборудку у жовтні 2021 року викрило ДБР та згодом передало справу до НАБУ. У ході розслідування було встановлено, що умисні протиправні дії посадовців також завдали майнову шкоду ЗСУ через додаткові витрати військових частин під час здійснення перерозподілу непорушних запасів продовольства. Слідство встановило, що додаткові угоди призвели до збитків Міноборони на суму близько 12 мільйонів гривень.

Варто додати, що на початку листопада рахункова палата підтвердила завищення цін на закупівлю продуктів Міноборони України та непродуктивне використання коштів. Також встановлено, що вартість харчування Міноборони виявилася значно вищою, ніж ціни інших силових органів.

Нагадаємо, Міністерство оборони України закупить обкладинки для особових справ на понад 20 мільйонів гривень. Це обкладинки для "особової справи осіб молодшого і старшого офіцерського складу, а також осіб рядового, сержантського і старшинського складу". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.12.2023 16:33