Харчування військових. Джерело: hromadske

Рахункова палата підтвердила розкрадання на харчах в Міноборони

Рахункова палата підтвердила завищення цін на закупівлю продуктів Міноборони України та непродуктивне використання коштів. Також встановлено, що вартість харчування Міноборони виявилася значно вищою, ніж ціни інших силових органів.

Про це повідомили "Наші гроші". Зокрема, добова вартість харчування на одного військовослужбовця в секторі безпеки й оборони у першому півріччі 2023 року склала від 92,45 гривні у СБУ до 118,61 гривні у Нацгвардії.

"Застосувавши такі ціни, Міноборони могло би заощадити порівняно з аналогічними витратами інших підрозділів сектору безпеки й оборони розрахунково від 3,2 мільярда до семи мільярдів бюджетних коштів", — йдеться в повідомленні.

Також із 409 найменувань продуктів каталогу майже 75% не мають практичного застосування ні для приготування їжі у стаціонарних їдальнях, ні в польових умовах, але впливають на ціноутворення та остаточну вартість комплекту.

Джерело: "Наші гроші"

Джерело: "Наші гроші"

Джерело: "Наші гроші"

Скандал із закупівлями для ЗСУ

У січні журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема, ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам колишній міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією. Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в медіа.

Нагадаємо, що тодішній міністр оборони Олексій Резніков одразу анонсував реформу харчування в Збройних Силах України після скандалу з закупівлями продуктів. Він наголошував, що попередні реформи не виключили корупційної складової.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.11.2023 14:28