Як Росія втягує українських дітей у війну: зафіксовано вісім випадків

22 КВІТНЯ 2022 09:36

Офіс генпрокурора зафіксував вісім випадків втягування Росією українських дітей у війну проти нашої держави.

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook, пише TrueUA.

"Діти. Українські діти. Коробить від думки й дуже болить, що їх використовують цинічні безсердечні злодії у війні. У ювенальних прокурорів два фокуси - діти-жертви і діти в конфлікті із законом. Росія труїть їхні душі та змушує брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. І це є прямим порушенням вимог ст. 38 Конвенції ООН про права дитини. Наразі ми зафіксували участь 8 дітей у таких діях", – повідомили в ОГП.

На Харківщині 12-річний підліток за допомогою мережі Інтернет та телеграм каналів надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду. Аналогічний факт був і в Луганській області. Також на Харківщині місцевий 17-річний мешканець поширював через YouTube-канал хвалебні матеріали на підтримку дій агресора в Україні.

У Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від представників збройних сил РФ завдання проводити розвідку позицій ЗСУ. А щоб продемонструвати прихильність та підтримку окупантам, пов’язав на руці та нозі червоні пов’язки та робив разом з ними обхід території села.

При цьому 16-річний хлопець "наводив" ворогів на помешкання, власники яких мають стосунок до правоохоронних органів чи військових підрозділів України та володіють зброєю. Також він показував їм, де можна розжитися харчами, тютюном та алкоголем. Наразі підліток затриманий і з ним працюють органи досудового розслідування України.

А в одній із західних областей України троє школярів, заради розваги, телефонували випадково вибраним абонентам з пропозицією встановлення так званих "міток". За оперативного реагування спецслужб учні були негайно викриті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія насильно русифікує депортованих українців. Зокрема, самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов заявив про створення літніх "таборів перекваліфікації" для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей на території півострова.

Суспільство, 22.04.2022 09:36