Фото: Pixabay

Як в Україні діє тіньовий ринок спирту: журналіст опублікував схему

Обсяг щомісячних хабарів для податківців та правоохоронців на ринку нелегального виробництва спирту складає приблизно чотири мільйони доларів. Середній обсяг виробництва тіньового спирту складає 150-200 мільйона літрів на рік.

Про це повідомляє журналіст Євген Плінський у новому розслідуванні.

Він зазначає, що дохід виробників, який йде повз оподаткування, складає приблизно 940 мільйонів гривень на місяць. Офіційні виробники горілки використовують тіньовий спирт для виробництва неоподаткованої продукції на 1,2–1,5 мільярда гривень на місяць.

"За наявною інформацією з правоохоронних джерел, як до, так і після рішення комітету Парламенту від 8 травня, провести податковою перевірки виробників спирту перетворюються на профанацію. Формально щось перевіряємо, щось навіть знаходимо, але на обсяги виробництва це не впливає", — йдеться в повідомленні.

Журналіст повідомляє, що виробників у Львівській області, які входять в легендарний "львівський спиртовий кластер", податківці взагалі не перевіряють. 

"Цей кластер контролює спиртові заводи у Лопатині, Суходолах, Раві-Руській, Гуральні Бруницьких. Та, окрім виробництва, саме ця "група" розподіляє спиртові квоти на ринку та визначає, які легальні підприємства, скільки нелегального спирту можуть використовувати", — переконує журналіст.

Євген Плінський переконує, що акцизний департамент ДПС, а особливо його львівський філіал, повністю контролюється представниками зазначеної групи, це прослідковується, зокрема, після кадрової ротації податківців через викриття НАБУ збору 1,5% за розблокування податкових накладних. 

"Підтвердженням цього може бути переведення заступника директора департаменту контролю за підакцизними товарами Івана Левкіна до Головного управління ДПС в Львівській області на посаду начальника управління податкового аудиту для посилення комунікації між тіньовими виробниками підакцизних товарів та керівництвом податкової в Києві. Саме він відповідає за перевірки та організацію їх "правильним" чином", — йдеться в повідомленні.

Екс-керівник департаменту контролю за підакцизними товарами ДПС Олександр Ярмоленко був дивним чином тихо відправлений у відставку ще 1 березня. Про результати його роботи свідчить зростання у 2022 обсягу нелегального ринку тютюну до 20% та втрати 22 млрд грн надходжень у бюджет.

"Але, як запевняють мене, Ярмоленко залишив після себе команду з надійних та "правильних" людей. Мова про керівників управлінь та відділів в департаменті Андрія Чигарських та Максима Пехника. Фактично вони сьогодні і контролюють роботу акцизного департаменту, тісно співпрацюють з "львівськими" та намагаються бути лояльними до ввіреної їм стратегічно-корупційної галузі акцизного напрямку", — пише Плінський.

Він зазначає, що на рівні керівництва ДПС тема роботи акцизного департаменту підпорядкована в.о. заступника голови ДПС Євгену Сокурі, який хоч і проявляє публічну активність, виступаючи на Комітеті Парламенту та ТСК, але на практиці чомусь не помічає певного саботажу. 

"Але подивимось на остаточні результати перевірок. Чи здатні наші податківці, а з ними і правоохоронці відмовитись від $4 млн щомісячної корупційної ренти в інтересах держави. Питання поки риторичне", — пише журналіст.

Нагадаємо, раніше Євген Плінський провів дослідження й розповів, як колишня очільниця Національного банку Валерія Гонтарева заробляє на конфіскованих мільярдах "Сбербанку Росії" і чому й "завдяки" кому Україна досі не отримала ці кошти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.05.2023 12:05