Фото: Pixabay

Як захиститись від комп'ютерних вірусів та не стати жертвою хакерів: поради від кіберполіції

У кіберполіції України розповіли громадянам, як захиститися від комп'ютерних вірусів та не стати жертвами хакерів.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного відомства на своєму Telegram-каналі, при вчиненні злочинів хакери та інтернет-шахраї часто використовують шкідливе програмне забезпечення, або простіше кажучи — комп'ютерні віруси. 

"На сьогодні інтернет-технології є невід’ємною складовою нашого життя. Ми отримуємо діджитал-послуги від держави та бізнесу, передаємо мережею конфіденційну інформацію, спілкуємося онлайн з близькими на особисті теми. Нерідко цими даними намагаються заволодіти зловмисники, переслідуючи власні інтереси", — пишуть у кіберполіції.

До найпоширеніших видів шкідливого програмного забезпечення відносять:

  1. Стілер — програма, призначена для викрадення конфіденційної інформації, а саме, логіни та паролі, дані банківських карток тощо. Часто їх розповсюджують шляхом розсилання електронних листів або повідомлень в месенджерах. 
  2. Ратник — вірус, що дозволяє дистанційно керувати комп'ютером або системою. 
  3. Кліппер — шкідлива програма, яка здатна підмінювати адреси криптовалютних гаманців у буфері обміну на адреси зловмисника. Жертва копіює чиюсь адресу, а при вставленні отримує адресу зловмисника. Аби не потрапити на цей гачок, перевіряйте адреси перед їх вставленням до гаманця та використовуйте надійне програмне забезпечення для криптовалют.
  4. Майнер — вірус, який використовують для видобутку криптовалюти. Наприклад, такої як Bitcoin або Ethereum. Як шкідливе програмне забезпечення вона впроваджується в комп'ютер або інший пристрій жертви й добуває криптовалюту, відправляючи її зловмисникам. При цьому заражена техніка починає значно гірше працювати та швидше зношується, адже майнер споживає багато ресурсів. 
  5. Сніффер — вірус створений для перехоплення та аналізу вхідного та вихідного мережевого трафіку. У тому числі логіни та паролі облікових записів, з підключеного до інтернету пристрою. Часто хакери встановлюють сніффери у місцях розповсюдження незахищеного підключення Wi-Fi. Як приклад таких місць: кафе, готелі, вокзали тощо. 
  6. Вірус-шифрувальник — це програмне забезпечення, яке шифрує файли на комп'ютері користувача, роблячи їх непридатними для використання, і вимагає викуп у обмін на ключ розшифрування. Найчастіше вони поширюються електронною поштою, через веб-сайти зі шкідливим вмістом або через вразливості в операційній системі.

Інфографіка від кіберполіції

Джерело: кіберполіція України

Правоохоронці попереджають, що ці віруси можуть спричинити серйозні проблеми для користувачів і організацій, включаючи втрату важливих даних, фінансові збитки та порушення конфіденційності.

Щоб захиститися від вірусів, кіберполіція рекомендує дотримуватись таких правил:

  • не відкривайте підозрілі посилання і файли;
  • не завантажуйте невідомі програми;
  • блокуйте виконання макросів в офісних програмах;
  • звертайте увагу на розширення – текстові документи й таблиці не мають містити "exe" біля назви файлу;
  • не зберігайте паролі в браузері чи інших програмах;
  • використовуйте двофакторну автентифікацію, де це можливо;
  • користуйтеся антивірусом і вчасно оновлюйте програми;
  • тримайте антивірус оновленим;
  • використовуйте брандмауер;
  • уникайте відкриття невідомих портів на роутерах.
  • використовуйте лише перевірені та захищені мережі Wi-Fi;
  • зашифровуйте важливу інформацію при передачі;
  • перевіряйте вашу локальну мережу на предмет вразливостей;
  • не відкривайте підозрілі електронні листи, посилання і файли;
  • не завантажуйте невідомі програми;
  • користуйтеся антивірусом і вчасно оновлюйте програми;
  • регулярно створюйте резервні копії важливих файлів.

Правоохоронці нагадують, що несанкціоноване втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж передбачає кримінальну відповідальність за ст. 361 Кримінального кодексу України. За такі злочини передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 15 років.

Нагадаємо, що наприкінці грудня ІТ-армія України паралізувала роботу однієї з найбільших ERP-систем у Росії — "1С-Рарус". Через відсутність нормальної роботи бухгалтерських сервісів банки та магазини не могли працювати на повну силу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.04.2024 01:12