Фото: соцмережі

Як змінилось ставлення українців до цензури в інтернеті під час війни: опитування

Українці за два роки повномасштабної війни змінили своє ставлення щодо інформаційної безпеки та потреби більш активного втручання держави в діяльність інтернет-джерел. На початку 2024 року все менше громадян нашої держави вважає, що для зміцнення безпеки варто було б більш активно контролювати інформацію в інтернет-джерелах.

Результати опитування були оприлюднені на сайті Київського міжнародного інституту соціології.

У липні 2022 року КМІС проводив опитування, де одне із запитань стосувалося, чи варто державі більш активно контролювати інформацію в інтернет-джерелах. У лютому 2024 року соціологи повторили це запитання для розуміння динаміки настроїв українців.

На графіку 1 видно, що у липні 2022 року більшість українців — 60% погоджувалися, що для зміцнення захистку від агресора держава повинна активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах. Водночас громадяни виступали проти та вважали це обмеженням прав і свобод — 30%. До лютого 2024 року ситуація суттєво змінилася: наразі більше тих, хто сприймає спроби активніших дій влади щодо інтернет-джерел як обмеження прав і свобод — 49%. Водночас до 44% зменшилася частка тих осіб, хто вважає для зміцнення безпеки варто було б більш активно контролювати інформацію в інтернет-джерелах.

Як українці ставляться до контролю державою інформації в інтернет-джерелах

Скріншот із сайту КМІС

На графіку 2 інформація наведена у розрізі респондентів, які користуються чи не користуються українськими Telegram-каналами та українськими новинними сайтами для отримання інформації про бойові дії. Можна бачити, що користування чи не користування Telegram-каналами та новинними сайтами слабко пов’язане зі ставленням до більш активного втручання держави.

Так, наприклад, серед тих людей, хто користується Telegram-каналами, 43% погоджуються, що для зміцнення захисту від агресора держава має більш активно контролювала інформацію в інтернет-джерелах. Водночас серед тих, хто не користується Telegram-каналами, 46% вважали б такі дії влади як обмеження прав і свобод українців. Відсутність зв’язку ставлення і використання ТГ-каналів (і сайтів) пов’язана, скоріш за все, з тим, що ми запитували не про закриття, а про контроль. Респонденти могли гадати, що їх це не стосуються, бо вони користуються "правильними" каналами або сайтами.

Ставлення українців до контролю державою інформації в інтернет-джерелах

Скріншот із сайту КМІС

На графіку нижче дані наведені в регіональному вимірі. У всіх регіонах думки розділилися і багато як тих, хто підтримує, так і тих, хто не підтримує більш активну діяльність держави.

Ставлення до контролю державою інформації в інтернет-джерелах у регіональному вимірі

Скріншот зі сайту КМІС

Раніше представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов переконаний, що Telegram містить низку загроз для інформаційної безпеки України.

Нагадаємо, у Telegram зазначили, що компанія докладає значних зусиль для захисту даних користувачів. Це відбувається на тлі розмов про поширення російської пропаганди та вкиди в цій соцмережі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.03.2024 12:12