Фото:Freepic

Яке церковне свято 2 травня: кого сьогодні вшановують віряни

У четвер, 2 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують святителя Афанасія Великого. Він був архієпископом Олександрійським.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Афанасій Великий народився близько 297 року в єгипетській Александрі. Ріс у християнській сім'ї. Коли йому виповнився 21 рік, святитель Александр Алксандрійський висвятив його в сан диякона Александрійської Церкви. У цьому сані святий Афанасій супроводжував Александра у 325 році на Нікейський Собор, де виступив зі спростуванням єресі Арія. Після смерті святителя, диякон Афанасій був обраний його наступником — первосвятителем Александрійської Церкви. Згодом він був висвячений в єпископа Александрійського.

Святитель Афанасій продовжував ревну боротьбу проти послідовників Арія. У 336 році його звинувачують у вбивстві та відправляють у вигнання в Трір. Згодом його повернувся із заслання. Тоді він вирушив до Риму до Папи Юлія I, старанням якого був виправданий на помісному Сардікійському Соборі. Після цього святитель Афанасій повернувся в Александрію, але за намовою аріан його кілька разів виганяли з міста.

Попри багаторічні гоніння й переслідування єретиків, святитель Афанасій продовжував відстоювати чистоту віри та невпинно викривати аріан, проти яких написав багато послань та богословських трактатів.

Афанасій Великий

Афанасій Великий. Джерело: вікіпедія

Що не варто робити у цей день

  • Не можна, щоб в домі були бруд та безлад — не буде достатку.
  • Не варто перераховувати гроші після заходу сонця — до боргів.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 02.05.2024 11:11