Фото: Pexels

Яке церковне свято 28 травня: кого сьогодні вшановують віряни

У вівторок, 28 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують преподобного Микити Сповідника. Він провів усе своє життя служінню Господу.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя преподобного Микити Сповідника

Преподобний Микита народився в Кесарії Вифінійській (Туреччина) у благочестивій родині. Його мати померла на восьмий день після народження дитини, а батько після цього прийняв монаший постриг. Хлопчик залишився під опікою бабусі, що виховала його в християнському дусі. У юному віці він поїхав у Мидикійский монастир, де ігуменом був святий Никифор.

Через сім років доброчесного життя в монастирі Микиту висвятили на пресвітера. Згодом преподобний Никифор доручив йому управління, бо сам був важко хворий. Через кілька років тут уже молилися 100 ченців. 

За імператора Лева Вірменина відновилася єресь іконоборства. Імператор викликав до себе ігуменів усіх монастирів, аби перетягнути на свій бік. Серед покликаних був і преподобний Микита, який твердо відстоював православне сповідання. За його прикладом залишилися вірні шануванню святих ікон усі ігумени. Їх кинули до в’язниці.

Згодом повернувся до Константинополя та почав безбоязно викривати іконоборчу єресь. За це його також ув'язнили. Шість років Микита провів у в’язниці. За цей час Божий угодник звершив чимало чудес. 

Святий Микита Сповідник

Святий Микита Сповідник. Джерело: religions.unian.ua

Що не варто робити у цей день

  • Незаміжнім дівчатам у цей день заборонено розповідати про свої плани та мрії.
  • Не можна залишати брудним посуд.
  • Цього дня не можна сваритись та бажати комусь зла.
  • Не варто 28 травня думати про погане.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкували велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 28.05.2024 10:27