Фото: Pexels

Яке церковне свято 3 квітня: кого сьогодні вшановують віряни

У середу, 3 квітня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Микити Сповідника.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Микиту Сповідника

Микита народився у Кесарії Віфінській у другій половині VIII сторіччя в благочестивій родині. Його мати померла на восьмий день після його народження, а батько Філарет прийняв чернецтво. Хлопчик залишився на вихованні своєї бабусі, яка прищепила йому любов до Бога та Церкви.

З юнацького віку він почав прислуговувати під час богослужінь у місцевому храмі. Згодом Микита відправився у Мидикійський монастир, що славився строгістю у дотриманні церковного уставу та прийняв там чернечий постриг.

Через сім років Микиту висвятили у пресвітера, а згодом його обрали новим ігуменом. За праведне життя святий був наділений Господом даром чудотворення. Протягом довгого часу, переносячи голод та скорботи, Микита здійснив чимало чудес. 

Преподобний помер у 824 році. Мощі святого Господь прославив різноманітними зціленнями.

Святий Микола Сповідник

Святий Микола Сповідник. Джерело: religions.unian.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 03.04.2024 11:47