Яке церковне свято відзначають 12 жовтня та кого привітати з іменинами

У четвер, 12 жовтня в православному календарі відзначається день пам’яті мучеників Прова, Тараха, Андроника. Вони були християнськими святими, які жили в давньоримському світі.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та кого потрібно привітати сьогодні з іменинами.

День пам’яті Прова, Тараха та Андроника: що відомо про мучеників

Історія їхнього мучеництва стала частиною християнської легенди та культу, і хоча деякі подробиці можуть бути легендарними, вони вважаються святими в православній, католицькій та інших християнських церквах.

Святий Пров був християнським священником або дияконом, який проповідував християнську віру в Римській імперії під час періоду переслідувань християн. Він був заарештований і підданий жорстоким катуванням через свою віру, але не відмовився від неї.

Фото: daytoday.ua

Святий Тарах також був мучеником у Римській імперії. Його ім'я може бути пов'язане з грецьким словом "ταρασσω", що означає "турбувати" або "смутити", і це слово часто використовувалося для опису вразливості християн перед переслідуваннями. Святий Тарах також міг бути християнським священником, який відмовився від вівтаря римських богів і був підданий мученням і страті. Святий Андронік також був мучеником. Проте про нього інформації практично не збереглося. Відомо, що усіх трьох святих убили мечем.

Іменини: хто святкує день ангела 12 жовтня

У цей день свої іменини святкують власники таких імен: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартін, Микола, Остап, Тарас, Ян та Домініка.

Народні прикмети і традиції на 12 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: чутно грім — зима буде без снігу;
  • зоряне небо — до сухої осені;
  • в лісі багато пізніх грибів — чекайте на пізню зиму;
  • листя вкрилися інеєм на дереві — день буде сонячним та ясним.

Фото: Pexels

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.10.2023 05:32