Фото: rp.pl

Які сайти створили окупанти для збору інформації про військових ЗСУ: відповідь Пентагона

Росіяни створили фішингові сайти для збору персональних даних про українських військових та їхні сім′ї. За допомогою цієї інформації агресори встановлюють, чи проживає хтось із цих солдатів або їхніх рідних на окупованих Росією територіях.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на неназваних чиновників Пентагона. За їхніми даними, російський підрозділ інформаційної війни створив щонайменше два фішингові сайти — WarTears.org і ForeignCombatants.ru. Вони видають себе за сайти підтримки друзів і рідних зниклих безвісти, захоплених у полон або загиблих українських солдатів.

Для чого окупанти створюють фішингові сайти

Згідно з наявною інформацією, це робиться для того, щоб затримати членів сімей, які проживають на захоплених територіях України, і депортувати їх до Росії. Зокрема, сайт WarTears.org, заявив, що в його базі даних міститься інформація про понад 170 тисяч українських солдатів. Своєю чергою полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, який понад двадцять років пропрацював у розвідці, прокоментував ситуацію, що склалась.

"Це вельми тривожно, але це також свідчить про ґрунтовний підхід Росії до збору даних та її готовність експлуатувати ці вразливості", — заявив він.

Представник Координаційного штабу з поводження з військовополоненими Петро Яценко підтвердив, що зазначені сайти є фейковими. Він наголосив, що існує десятки аналогічних фішингових сайтів, які прагнуть зібрати дані про членів сімей.

"Вони грають на почуттях вкрай вразливих рідних і близьких військовослужбовців, які зникли безвісти або були захоплені в полон, використовуючи той факт, що Росія не надає Україні інформацію про людей, яких вони тримають у полоні. Родичі сподіваються, що їхні близькі не загинули, а перебувають у полоні, і тому надають свої персональні дані", — заявив Яценко.

Нагадаємо, російські хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись викрасти конфіденційну інформацію з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України.

Варто відзначити, що наприкінці липня українські хакери оригінально "привітали" російських моряків з Днем військово-морських сил Росії. Вони зламали російську систему масової розсилки повідомлень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 18:57