Фото: Facebook Рустема Умєрова

Які теми обговорить Україна з партнерами на "Рамштайні" у Брюсселі: заява Столтенберга і Умєрова

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні зустрічі у форматі "Рамштайн" підкреслив історичний прогрес у сфері видатків на оборону. Він також наголосив на продовженні політики щодо підтримки України.

За словами Столтенберга під час прес-конференції, "торік ми побачили безпрецедентне зростання на 11% серед європейських союзників та Канади" і що цього року він очікує, що 18 країн НАТО витратять 2% свого ВВП на оборону, що є рекордною сумою. 

"З моменту ухвалення інвестиційного зобов'язання у 2014 році європейські союзники та Канада виділили понад 600 мільярдів доларів США на оборону, тому ми досягли реального прогресу", — сказав він.

Міністри також обговорюватимуть прогрес, досягнутий у нарощуванні виробництва боєприпасів. 

"За останні кілька місяців НАТО погодила контракти на суму десять мільярдів доларів", — заявив очільник НАТО. 

Столтенберг наголосив, що міністри також розглянуть питання щодо забезпечення ресурсами нових оборонних планів НАТО. Генеральний секретар пояснив, що "прямо зараз ми перевіряємо ці плани за допомогою навчань "Стійкий захисник", найбільших навчань НАТО за останні десятиліття" за участю приблизно 90 тисяч військовослужбовців з усіх 31 союзників та Швеції.

Підтримка України

Підтримка Альянсом України також буде на порядку денному. Генеральний секретар підкреслив, що наша підтримка має реальне значення, зазначивши, що "з нашою допомогою хоробрі українці повернули собі половину території, яку захопила Росія, відкрили коридор у Чорному морі та завдають тяжких втрат російським військам". Він привітав нещодавнє рішення Європейського Союзу про новий великий пакет допомоги та сказав, що розраховує на те, що Конгрес США незабаром наслідуватиме його приклад, тому що "це не благодійність, це інвестиції у нашу власну безпеку".

Очікування України від "Рамштайну": заява Умєрова

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив у своєму Facebook, що союзники розпочнуть 19-те засідання Контактної групи з питань оборони України. 

"Представлю нашим партнерам генерал-полковника Олександра Сирського — для нього це перша зустріч у форматі "Рамштайн" на посаді Головнокомандувача ЗСУ", — написав Умєров.

Міністр також наголосив, що разом з Головнокомандувачем Сирським і начальником ГУР Будановим налаштовані на результативну роботу. 

"Сфокусуємося на нарощуванні оборонного виробництва, дронах і технологіях, а також підготовці як до довготермінових викликів, так і вирішенні нагальних потреб. Очікуйте на гарні новини", — додав Умєров.

Нагадаємо, у середу, 14 лютого, Контактна група з оборони України під керівництвом США збереться у штаб-квартирі НАТО, щоб обговорити ситуацію на місцях та нагальні потреби України. У четвер міністри оборони обговорять шляхи подальшого зміцнення стримування та оборони НАТО, після чого відбудеться засідання Ради Україна-НАТО за участю міністра оборони України Рустема Умєрова.

Востаннє союзники України зустрілися у форматі "Рамштайн" 23 січня. У засіданні взяли участь близько 50 країни. На ньому обговорювали довгострокові потреби України. За результатами засідання Німеччина заявила, що передасть Україні списані багатоцільові військові гелікоптери Sea King Mk41, а Канада під час 18-го "Рамштайну" оголосила про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 17:03