Ллойд Остін і Рустем Умєров. Джерело: Міноборони

Формат "Рамштайн" заплановано змінити: що пропонують Салліван і Столтенберг

Представники західних урядів обговорюють можливість зміни формату Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн"), який за задумом має координувати НАТО.

Про це стало відомо німецькому виданню Handelsblatt. За даними його джерел, на Заході хочуть, щоби в майбутньому НАТО координував постачання західних озброєнь Україні.

У матеріалі йдеться, що як у НАТО, так і в низці західних країн вважають, що формат "Рамштайн" має бути взятий під егіду Північноатлантичного альянсу.

За даними Handelsblatt, цей план розробили радник президента США з питань держбезпеки Джейк Салліван і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, його обговорювали в колі НАТО лише на цьому тижні.

Джерела видання додали, що цю концепцію підтримують, зокрема, східноєвропейські держави, а також Велика Британія та Франція. Натомість імецький уряд налаштований скептично, оскільки вважає, що це підживлюватиме наратив Кремля про те, що НАТО воює з Росією.

За даними видання, пошук нового формату ведеться через занепокоєння через можливе повернення Дональда Трампа на посаду президента США.

Наступне засідання у форматі "Рамштайн", як і минулого року, проведуть разом із зустріччю міністрів оборони країн НАТО, яка триватиме 14-15 лютого.

Нагадаємо, що засідання контактної групи у форматі "Рамштайн" очолить міністр оборони США Ллойд Остін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2024 16:43